Υπερβολικές οι εκτιμήσεις για τα έσοδα των τζιχαντιστών

Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους από τις πωλήσεις πετρελαίου στη μαύρη αγορά είναι υπερβολικές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα έγραμε ότι μετά από μια ανάλυση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND), οι εκτιμήσεις για τα πετρελαϊκά έσοδα των τζιχαντιστών του ΙΚ είναι «εξωπραγματικές» και «πολύ υπερβολικές», έγραψε η εφημερίδα.

Το πετρέλαιο πιστευόταν μέχρι τώρα πως είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης των ισλαμιστών, ανέφερε ακόμη η εφημερίδα, καθώς ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε τον περασμένο μήνα πως το ΙΚ εισπράττει έως και $1 εκατ. την ημέρα πωλώντας αργό στην μαύρη αγορά από τον Ιούνιο.

Όμως η ανάλυση της BND, η οποία βασίζεται σε δεδομένα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ινστιτούτο Ενέργειας του Ιράκ, αντικρούει τις πληροφορίες αυτές.

Οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έχουν μειώσει κατά 50% και πλέον τη δυνατότητα που έχει το ΙΚ να αντλεί πετρέλαιο, σύμφωνα με την ανάλυση της γερμανικής υπηρεσίας κατασκοπείας. Η οργάνωση επίσης δεν διαθέτει τεχνογνωσία ή τους ξένους ειδικούς που θα χρειαζόταν για να εξορύξει πετρέλαιο.

Η BND πιστεύει ότι οι ποσότητες πετρελαίου που εμπορεύεται το ΙΚ αυτή τη στιγμή του αποφέρουν έσοδα που δεν υπερβαίνουν τα $100 εκατ. σε ετήσια βάση ή τις $270.000 την ημέρα — και μάλιστα η υπηρεσία θεωρεί ακόμη και αυτόν τον υπολογισμό πιθανόν υψηλότερο από τον πραγματικό.

Το ΙΚ, το οποίο θεωρείται η πιο πλούσια και καλύτερα οργανωμένη τρομοκρατική οργάνωση στην ιστορία, σε μεγάλο βαθμό αυτοχρηματοδοτείται, προβαίνοντας σε εκβιασμούς, κλοπές έργων τέχνης, απαγωγές για λύτρα και λαθρεμπόριο, περιλαμβανομένου του λαθρεμπορίου πετρελαίου, επισήμανε η Süddeutsche Zeitung.