Υπερασπίζεται την πολιτική λιτότητας ο Πορτογάλος πρωθυπουργός

“Δεν κυβερνάω βάσει των διαδηλώσεων και των διαμαρτυριών”, σημείωσε κατά την  ομιλία στο κοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, υπερασπιζόμενος την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησής του.

“Αν μια κυβέρνηση αποφασίζει βάσει αυτών των κριτηρίων απαρνείται τις ευθύνες της”, πρόσθεσε.

Το περασμένο Σάββατο πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη την Πορτογαλία, σε μία από τις πιο μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονται στην χώρα μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων το 1974 και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επανέλαβε την βούλησή του να συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας που εφαρμόζει βάσει του σχεδίου διάσωσης της Πορτογαλίας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ του Μαΐου του 2011.

“Οφείλουμε να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα”, σημείωσε, εξηγώντας ότι από αυτό εξαρτάται η αξιοπιστία της Πορτογαλίας απέναντι στους διεθνείς εταίρους της.

“Αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο βοήθειας με επιτυχία έχουμε την μοναδική δυνατότητα να είναι διατεθειμένοι οι εταίροι μας να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στις αγορές”, σημείωσε.

Ο Κοέλιο αναφερόταν κυρίως στην απόφαση που ελήφθη χθες στις Βρυξέλλες για επιμήκυνση των δανείων που χορηγήθηκαν στην χώρα του, ένα μέτρο που αναμένεται να διευκολύνει την επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός απέρριψε επίσης κατηγορηματικά τα αιτήματα του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο ασκεί πιέσεις στον ίδιο για να επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιο βοήθειας, να δώσει ένα τέλος στην λιτότητα και να λάβει μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων είναι “επώδυνη”, αλλά “αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση”, κατέληξε ο Κοέλιο.

Την ώρα που η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% φέτος και η ανεργία φτάνει σχεδόν το 17% του ενεργού πληθυσμού, η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει περισσότερο χρόνο για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που ορίζουν οι Βρυξέλλες, ένας στόχος ο οποίος αναμένεται να επιτευχθεί το 2014, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις.