ΥΠΕΞ ψευδοκράτους: Παράνομη η υπογραφή συμφωνίας Κ.Δ. με Αίγυπτο

Το “Υπουργείο Εξωτερικών” του ψευδοκράτους, ισχυρίζεται ότι είναι παράνομη, η υπογραφή της συμφωνίας της ελληνοκυπριακής πλευράς με την Αίγυπτο στο θέμα του φυσικού αερίου.

Σε ανακοίνωση του το «ΥΠΕΞ», αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται «ωσάν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου της περιοχής».

«Μετά και το χθεσινό (υπογραφή συμφωνίας με Αίγυπτο) η ελληνοκυπριακή ηγεσία με παράνομο τρόπο αποφάσισε για το μέλλον που αφορά στον πλούτο της περιοχής και αυτό θεωρείται ως προσπάθεια για ακύρωση των δικαιωμάτων» των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζει.

Αναφέρει ακόμα ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τον φυσικό πλούτο που ανήκει και στους Τουρκοκυπρίους και ενώ όλοι αποδέχονται ότι και οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στον φυσικό πλούτο του νησιού εντούτοις προβαίνει (η Κυπριακή Δημοκρατία) σε «μονομερείς, παράνομες ενέργειες» που δηλητηριάζουν και τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της τ/κ πλευράς επί του θέματος προβαίνει σε μονομερή ενέργειες, σύμφωνα με την ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ακόμα ότι η στάση της ε/κ πλευράς αντανακλάται και στις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού και για το λόγο αυτό ακόμα δεν έγινε εφικτή η επίλυση του.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ακόμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πολλές φορές απεύθυνε έκκληση στην ε/κ πλευρά για κοινές ενέργειες στο θέμα της διαχείρισης του φυσικού πλούτου του νησιού, «η οποία όχι μόνο δεν απάντησε αλλά επιβεβαιώνει με τη στάση της ότι δεν επιθυμεί να μοιραστεί με τους Τ/κ τον φυσικό πλούτο».

Αναφέρεται ακόμα ότι το ψευδοκράτος συνεχίζει τη συνεργασία και τις επαφές με την Τουρκία για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τ/κ και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειας ενώ καλεί «όλους τους σχετικούς παράγοντες που ανέχονται και ενθαρρύνουν αυτά τα μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς να αναθεωρήσουν το συντομότερο δυνατό αυτές τις λανθασμένες συμπεριφορές και στάση».

Πηγή: ΚΥΠΕ