ΥΠΕΞ: Το ανακοινωθέν και οι απειλές, καταδεικνύουν εκ νέου την ασέβεια της Τουρκίας

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το υπ’ αριθμό 105 ανακοινωθέν Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

Αναφορικά με το υπ’ αριθμό 105 ανακοινωθέν Τύπου, το οποίο εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 6 Απριλίου 2017, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήθελε να επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας να συνεχίσει την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, ασκώντας πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το ανακοινωθέν Τύπου και οι απειλές, οι οποίες εμπεριέχονται σε αυτό, καταδεικνύουν εκ νέου την ασέβεια της Τουρκίας όχι μόνο για τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αλλά και για το συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, καθώς επίσης και για τις βασικές αρχές συμπεριφοράς μεταξύ των πολιτισμένων κρατών.

Το περιεχόμενο του τουρκικού ανακοινωθέντος και οι απειλές που διατυπώνονται σε αυτό, αναδεικνύουν την αυξανόμενα επιθετική φύση των τουρκικών πράξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στις θαλάσσιες περιοχές που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο χρονισμός των εν λόγω απειλών, στο μέσο της προσπάθειας η οποία αποσκοπεί στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση του νησιού, υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία και εγείρει περισσότερες αμφιβολίες ως προς την τουρκική προσήλωση σε αυτήν.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου στο πλαίσιο μίας συμφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ως εκ τούτου, εναπόκειται στην τουρκική πλευρά να συμβάλει εποικοδομητικά και έμπρακτα, χωρίς να περιορίζεται σε ευχολόγια, στην επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για μία διευθέτηση του προβλήματος, η οποία θα δώσει και στους Τουρκοκύπριους την ευκαιρία να απολαύσουν τα προαναφερθέντα οφέλη.