ΥΠΕΞ Κίνας: Οι σχέσεις Κίνας – Κύπρου να αποτελέσουν παράδειγμα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, στο  πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο και κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Κύπρου μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις καλές σχέσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών.

Ο Γουάνγκ Γι τόνισε ότι η Κίνα πάντα ακολουθεί τη διπλωματική πρακτική να αντιμετωπίζει ίσα και τις μεγάλες και τις μικρές χώρες και οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Κύπρου μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τις καλές σχέσεις μεταξύ των μεγάλων και των μικρών χωρών.

Διαβίβασε προς τον Πρόεδρο της Βουλής τους θερμούς χαιρετισμούς του Κινέζου ομολόγου του κ. Ομήρου, του Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής του Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κίνα τη δεκαετία του 1970, υποδεικνύοντας ότι από τότε οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πάντα διατηρούσαν καλές σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι καλή.

Είπε επίσης ότι η διμερής φιλία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υποστήριξη του λαού και της κοινωνίας, εξηγώντας πως ακριβώς στο πλαίσιο αυτό, η Βουλή αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό μέρος των διμερών καλών σχέσεων, γεγονός για το οποίο ευχαρίστησε την κυπριακή Βουλή.

Από την πλευρά του ο Γιαννάκης Ομήρου καλωσόρισε τον κ. Γι στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε εκ μέρους της κυπριακής Βουλής συμπάθεια και συλλυπητήρια για τα θύματα του τραγικού συμβάντος των κατολισθήσεων χτες στην Κίνα.

Επεσήμανε ότι οι σχέσεις της μικρής Κύπρου με την Κίνα πάνε πολύ πίσω στον χρόνο και στηρίζονται στον αλληλοσεβασμό αλλά και σε κοινές αρχές και αξίες. «Θυμόμαστε την επίσκεψη του πρώτου Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ` στην Κίνα τη δεκαετία του 1970 και τη συνάντηση που είχε με την τότε ηγεσία και τον Μάο Τσε Τουνγκ» είπε.

Εξέφρασε επίσης θερμές ευχαριστίες και βαθιά εκτίμηση για τη θέση αρχών που ακολουθεί η Κίνα ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, αλλά και τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του κ. Γι στην Κύπρο θα συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.