ΥΠΕΞ: Θα συζητηθεί το ζήτημα της δημιουργίας του Ταμείου «Αμάλθεια»

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Διεθνούς Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για το Σχέδιο «Αμάλθεια» που πραγματοποιείται σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα.

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση, ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε δήλωση προς τα ΜΜΕ ως ακολούθως:

«Έχει ξεκινήσει η Διεθνής Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου ως προς τα οργανωτικά ζητήματα του Σχεδίου «Αμάλθεια», του ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης.

Υπάρχει εκπροσώπηση από 36 χώρες. Εκπροσωπούνται οι χώρες των G7, είναι παρόντα τα Ηνωμένα Έθνη με διάφορες υπηρεσίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και Μη-Κυβερνητικοί Οργανισμοί.

Ο σκοπός σήμερα είναι αφενός να δούμε πώς η δυνατότητα μπορεί να ενισχυθεί σε οργανωτικό επίπεδο, τόσο στο σημείο αναχώρησης όσο και από άποψης ενίσχυσης των πλωτών μέσων, καθώς επίσης και από άποψης υποδοχής και διανομής της βοήθειας. Επιπλέον, θα συζητηθεί το ζήτημα της δημιουργίας ενός ταμείου, του Ταμείου «Αμάλθεια», με σκοπό να μπορεί να παρασχεθεί η απαραίτητη οικονομική ενίσχυση που απαιτείται για τη συνεχιζόμενη λειτουργία της συγκεκριμένης προσπάθειας».