Υπεγράφη η συμφωνία με Ελβετία για το μεταναστευτικό

Υπεγράφη η συμφωνία με την κυβέρνηση της Ελβετίας, η οποία θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει με 10 εκατομμύρια ευρώ, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο. Την συμφωνία υπεγραψε ο Υπουργος Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Κατά την παραμονή του στην Ελβετία ο κύριος Νουρής θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών των δύο χωρών για ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες ασύλου.

Η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας για τη Δεύτερη Ελβετική Συνεισφορά προς την Κύπρο

Είναι με μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας, με την Υπουργό για να συνυπογράψουμε τη συμφωνία για την εφαρμογή της Δεύτερης Ελβετικής Συνεισφοράς μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνει σημαντική οικονομική στήριξη σε διάφορους τομείς όπως η μετανάστευση και η κοινωνική συνοχή, με ιδιαίτερη αναφορά σε προγράμματα υγείας για άτομα με σπάνιες γενετικές διαταραχές, προγράμματα για την καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια και το ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για την Κύπρο, τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων μας ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974.

Ειδικά όσον αφορά τη συμβολή της Ελβετίας στον τομέα της μετανάστευσης, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς την Ελβετική Κυβέρνηση, για αυτή τη σημαντική πράξη αληθινής αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τη συμβολή των 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, η οποία θα αξιοποιηθεί στην προσπάθειά μας να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Η οικονομική αυτή στήριξη έρχεται σε μια εποχή που ο αριθμός των αιτητών ασύλου στην Κύπρο έχει υπερβεί τις 16,5 χιλιάδες για το 2022 και το συνολικό ποσοστό των αιτητών ασύλου και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας έχει φτάσει το 6% του συνολικού πληθυσμού. Οι δυσανάλογες μεταναστευτικές ροές έχουν οδηγήσει σε κατάσταση ανωτέρας βίας, εξωθώντας στα όριά τους τα εθνικά συστήματα ασύλου και υποδοχής.

Η χειρονομία της Ελβετικής Κυβέρνησης και η έμπρακτη οικονομική στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία δείχνουν την αλληλεγγύη που εδραιώνεται σταδιακά στην Ευρώπη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος.

Η ελβετική συνεισφορά θα χρησιμοποιηθεί σε δύο εξαιρετικά σημαντικούς πυλώνες στους οποίους έχουμε δώσει προτεραιότητα.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η εφαρμογή αποτελεσματικών και ποιοτικών διαδικασιών ασύλου, στο πλαίσιο των οποίων θα δημιουργηθούν νέες υποδομές για τις υπηρεσίες ασύλου και μετανάστευσης, ώστε να βελτιωθούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και, ως εκ τούτου, να υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες όσον αφορά τη διαχείριση ζητημάτων ασύλου. Οι νέες υποδομές θα επιτρέψουν την κατάλληλη στέγαση του πρόσθετου προσωπικού που θα προσλάβει η Υπηρεσία για να είναι σε θέση να λειτουργεί αποτελεσματικότερα και να διαχειρίζεται τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές με πιο αποδοτικό τρόπο.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η μεγαλύτερη, αποφασιστική ενίσχυση των επιστροφών των μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν, με σεβασμό στην αρχή για εθελούσια, αξιοπρεπή και ασφαλή επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους. Η Κύπρος έχει επιτύχει να αυξήσει τις επιστροφές τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2022 επιτύχαμε να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό, ξεπερνώντας μέχρι στιγμής τις 6.000 επιστροφές. Ένας αριθμός που τοποθετεί την Κύπρο, κατά κεφαλήν, στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τις επιστροφές. Είμαι πεπεισμένος ότι με αυτή τη στήριξη θα επιτύχουμε ακόμη περισσότερα σε αυτόν τον τομέα.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα η αλληλεγγύη υπερβαίνει τα λόγια και εφαρμόζεται στην πράξη.

Ως εκ τούτου, αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στην Ελβετία και ιδιαίτερα στην Υπουργό Karin Keller — για την προσωπική της δέσμευση και προθυμία να στηρίξει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

H δράση σας, αγαπητή Karin, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που η Ευρώπη ταλανίζεται από την κρίση στην Ουκρανία που έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε σοβαρούς οικονομικούς κλυδωνισμούς. Σας ευχαριστώ ειλικρινά και είμαι βέβαιος ότι αυτή η ημέρα θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.