Υπεγράφη η συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για τη μεταφορά φυσικού αερίου

Κοινή γραπτή δήλωση Υπουργείου Ενέργειας Κύπρου και Υπουργείου Πετρελαίου Αιγύπτου

O Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Tarek El Molla συναντήθηκαν στην Λευκωσία, στις 31 Αυγούστου 2016, και υπέγραψαν Συμφωνία αναφορικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς σημείο υποδοχής εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ή στο έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, είτε για εγχώρια κατανάλωση είτε για επανεξαγωγή.

Η Συμφωνία αποτελεί μέρος μιας σειράς νομικών διευθετήσεων, οι οποίες θα υποβοηθήσουν περαιτέρω την πώληση κυπριακού φυσικού αερίου σε αγοραστές στην Αίγυπτο, θα παρέχουν βεβαιότητα στους επενδυτές και θα συμπληρώνουν τις υπό διεξαγωγή σχετικές εμπορικές συζητήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Αιγύπτου αποφάσισαν να προχωρήσουν ταχέως με τις διαβουλεύσεις για μια Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό από Κύπρο προς Αίγυπτο, η οποία θα αποσκοπεί στην υλοποίηση του έργου εντός των θαλάσσιων περιοχών υπό τη δικαιοδοσία των δύο χωρών.

Η συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχύσει περισσότερο τις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου προς αμοιβαίο όφελος του κυπριακού και του αιγυπτιακού λαού, ενώ παράλληλα θα ξεκλειδώσει και θα προάγει περαιτέρω το δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου στο σύνολό της.