ΥΠΑΜ: 4016 αιτήσεις για συμβασιούχους οπλίτες – Η φυγοστρατία δεν είναι πλέον ανεκτή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, ολοκληρώθηκε  ο διαγωνισμός για πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών κι έχει καταγραφεί  εξαιρετικά μεγάλοενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε:

Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι ολοκληρώθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία ο ετήσιος διαγωνισμός για πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών της Εθνικής Φρουράς.

Όπως και στον περσινό διαγωνισμό, το ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί είναι εξαιρετικά μεγάλο.  Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν 4016 αιτήσεις.

Το μεγάλο αυτό ενδιαφέρον, αποτελεί θεωρώ έκφραση εμπιστοσύνης προς το νέο αυτό θεσμό των Συμβασιούχων Οπλιτών αλλά και επικύρωση της επιτυχούς υλοποίησης του βασικού κύκλου της Α’ Φάσης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς.

Της Εθνικής Φρουράς που αλλάζει, που εκσυγχρονίζεται, που μετεξελίσσεται σε ένα σύγχρονο και αξιόμαχο στρατό που στηρίζεται στον επαγγελματισμό και στην υψηλή επιχειρησιακή εκπαίδευση των στελεχών του.

Θέλω να σημειώσω ότι, όπως και πέρσι, φαίνεται ότι σημαντικός αριθμός υποψήφιων για πρόσληψη είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων. Και θέλω να επαναλάβω και σήμερα, ότι τα όποια πτυχία ή επαγγελματικά προσόντα, θα τύχουν αξιοποίησης, αναλόγως βεβαίως των αναγκών της υπηρεσίας, κατά την τοποθέτηση των ΣΥΟΠ σε κλάδους, όπλα και σώματα.

Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω, για παράδειγμα, ότι σήμερα διεξάγεται διαγωνισμός επιλογής ΣΥΟΠ για τοποθέτηση στη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας, ο οποίος διεξάγεται με αποκλειστική ευθύνη του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά το πρότυπο των προεισαγωγικών εξετάσεων. Στους πρωτεύσαντες στο διαγωνισμό θα παραχωρηθούν υποτροφίες σε συνεργασία με πανεπιστήμια. Ανάλογοι διαγωνισμοί έχουν προγραμματιστεί και θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Θέλω, επίσης, ιδιαίτερα να σημειώσω το γεγονός ότι όπως και πέρσι η όλη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων έγινε ηλεκτρονικά μέσω ειδικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Άμυνας.

Πρόκειται για μια καινοτομία σε ότι αφορά τη διαδικασία προσλήψεων στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, που αποδεικνύεται για δεύτερη φορά απόλυτα επιτυχής, διασφαλίζοντας το αδιάβλητο αλλά και την ταχύτητα σε ότι αφορά την επεξεργασία των αιτήσεων.

Θέλω να συγχαρώ όλους τους λειτουργούς του Υπουργείου και τους επιτελείς του ΓΕΕΦ για την άψογη διεκπεραίωση για άλλη μια φορά της όλης διαδικασίας.

Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα είναι αθλητική δοκιμασία για την οποία έχουν λάβει ηλεκτρονική πρόσκληση όλοι οι υποψήφιοι και που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 19 και 21 Ιουνίου και θα ακολουθήσει η υγειονομική εξέταση, με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί σε όλους τους υποψηφίους μέσω της σχετικής προκήρυξης.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Αύγουστο και οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα κληθούν για εργοδότηση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

2. Καινοτομίες σε σχέση την κατάταξη νεοσυλλέκτων στην Εθνική Φρουρά

Α) Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχει δυνατότητα χορήγησης βασικών ειδών ιματισμού και υπόδησης στους στρατεύσιμους νέους πριν από την κατάταξη.

Πιο συγκεκριμένα, για σκοπούς αποφυγής περιττών εξόδων αλλά και για την καλύτερη προετοιμασία των νεοσύλλεκτων οπλιτών, θα λειτουργήσουν την ερχόμενη βδομάδα, ειδικά συνεργεία στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο και στο Στρατόπεδο Χρίστου Σαμάρα στην Λευκωσία.

Όσοι στρατεύσιμοι το επιθυμούν, μπορούν να επισκεφθούν τα συνεργεία στις διάφορες πόλεις έχοντας μαζί τους το Σημείωμα Κατάταξης και την Πολιτική τους Ταυτότητα.

Για όλες τις σχετικές λεπτομέρειες (χώροι και ώρες προσέλευσης κ.λπ.) έχουν ενημερωθεί οι στρατεύσιμοι ταχυδρομικά.

Β) Θέλω επίσης να επαναλάβω ότι όλοι όσοι είχαν υποχρέωση κατάταξης με προηγούμενες κλάσεις 24μηνης θητείας και για τον οποιαδήποτε λόγο δεν το έπραξαν ή βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορούν να επωφεληθούν σχετικής πρόνοιας της νέας νομοθεσίας και να καταταγούν φέτος, ή το αργότερο μέχρι το 2019, προκειμένου να υπηρετήσουν 14μηνη θητεία.

Από τούδε και στο εξής, θέλω να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά, ότι φαινόμενο της φυγοστρατίας δεν μπορεί γίνεται ανεκτό. Όλοι έχουν υποχρέωση έναντι του κράτους και θα πρέπει η συνταγματική αυτή υποχρέωση να εκπληρούται.

Όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα θα απαλλάσσονται οριστικά από τη στράτευση.

Το φαινόμενο, όμως, των ετήσιων αναβολών για λόγους ψυχικής υγείας, που οδηγούσε στη defacto απαλλαγή από την υποχρέωση στράτευσης μετά την παρέλευση κάποιων χρόνων, θα πρέπει οριστικά να τερματιστεί.

Έχουμε υποχρέωση να εμπεδώσουμε συνθήκες δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και ισονομίας ανάμεσα στους πολίτες αλλά και εντός του στρατεύματος.