ΥΠΑΜ: Στενή συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου στα θέματα άμυνας και ασφάλειας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου κ. Mohamed Ahmed Zaki, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αγγελίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση αποτελεί επιβεβαίωση της στενής συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου και της αναβάθμισης της στα θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι στόχος των δύο χωρών είναι η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και η ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε επίσης για τη στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης έγινε αναφορά στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρο – Ελλάδας – Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου στην Αίγυπτο.

Ερωτηθείς είπε ακόμα ότι τόσο στη διμερή όσο και στην τριμερή συνεργασία στρατιωτικής φύσεως μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου υπάρχει συνεχής αναβάθμιση με ασκήσεις, ανταλλαγή προσωπικού και άλλα, κάτι που βοηθά στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Ερωτηθείς σε τι αφορά η ανταλλαγή πληροφοριών, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι αφορά, μεταξύ άλλων, σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, καθώς και σε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας.