ΥΠΑΜ: Κλείνουν τα παράθυρα για αναβολές, αναστολές και φυγοστρατία

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης  θα βασίσει την πολιτική και τις αρχές του Υπουργείου Άμυνας στην αυστηρότητα, δικαιοσύνη και θετικά κίνητρα για τους εθνοφρουρούς και ξεκαθάρισε ότι όλα τα παράθυρα που υπάρχουν για τις αναβολές, αναστολές και τη φυγοστρατία θα κλείσουν. Ο ΥΠΑΜ μιλούσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, η οποία συνήλθε την Τετάρτη σε έκτακτη συνεδρία για να ενημερωθεί για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων και τα προβλήματα που προέκυψαν στη διαδικασία επιλογής των εθνοφρουρών που θα υπηρετήσουν στις ειδικές δυνάμεις (Στρατονομία, ΛΟΚ, ΟΥΚ) με την οφθαλμολογική εξέταση.

Ο Υπουργός Αμυνας τόνισε ταυτόχρονα ότι θα ληφθούν όλα τα νομικά μέτρα και θα τερματίζονται συμβόλαια στους προμηθευτές της Εθνικής Φρουράς, όταν οι προμήθειες δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Ο κ. Φωκαϊδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα οδηγούσε σήμερα Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση για αλλαγή του κριτηρίου της όρασης που αφορά την επιλογή των εθνοφρουρών των ειδικών δυνάμεων και που από 10/10 που ίσχυε σήμερα να τροποποιηθεί σε 8/10 που ισοδυναμεί με ένα βαθμό μυωπίας.

Ο Υπουργός Αμυνας ενημέρωσε επίσης ότι για την πλήρωση των 15 θέσεων των ειδικών δυνάμεων (καταδρομέων) που δεν πληρώθηκαν με το κριτήριο όρασης 10/10, θα κληθούν να διαγωνιστούν εξ υπαρχής όσοι από τους νεοσυλλέκτους επιθυμούν να κατακτήσουν αυτές τις θέσεις με κριτήριο όρασης πλέον 8/10.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Αμυνας, σε συνεδρία της οποίας παρέστη για πρώτη ο φορά ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, ο κ. Φωκαϊδης κάλεσε το νέο Αρχηγό ΓΕΕΦ να συμβάλει στην ενίσχυση και των εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κατάταξης της 2014 Β ΕΣΣΟ ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι ολοκληρώθηκε με μικροπροβλήματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν και πρόσθεσε το Υπουργείο του έθεσε σε λειτουργία για πρώτη φορά την τηλεφωνική γραμμής επικοινωνίας.

Αναφορικά με τις αιτήσεις για απαλλαγές (ι 5) ο Υπουργός Αμυνας είπε πως με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ενώ ο αριθμός αυτών που αιτήθηκαν αναστολή κατάταξης με επίκληση ψυχολογικών προβλημάτων αυξήθηκε από 117, που ήταν πέρσι που σε 168 φέτος.

Σε σχέση με το πρόβλημα που προέκυψε με την επιλογή των εθνοφρουρών που θα υπηρετήσουν στις ειδικές δυνάμεις, ο Υπουργός Αμυνας εξήγησε ότι μεταξύ των κριτηρίων για την κατάταξη στα επίλεκτα σώματα του στρατού είναι 10/10 όραση. Πρόσθεσε πως μέχρι τώρα η επιλογή γινόταν στη βάση της δήλωσης των ενδιαφερομένων, όμως φέτος διενεργήθηκαν οφθαλμολογικές εξετάσεις για όσους πέρασαν και τη φυσική δοκιμασία, με αποτέλεσμα να απορριφθούν 80 για μυωπία και να μείνει 15 θέσεις κενές.

Ο κ. Φωκαϊδης εξήγησε ότι το πρόβλημα προέκυψε στην προσπάθεια να διορθωθεί μια στρέβλωση που υπήρχε και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα οδηγούσε σήμερα πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για αλλαγή του κριτηρίου όρασης σε 8/10 με ταυτόχρονη ανακοίνωση προς όλους τους εθνοφρουρούς που ενδιαφέρονται ότι μπορούν να τις διεκδικήσουν.

Ο κ. Φωκαϊδης απέρριψε τις όποιες άλλες εισηγήσεις έκαναν μέλη της Επιτροπής Αμυνας, τονίζοντας ότι η επιλογή πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του νόμου και της ισονομίας.

Απαντώντας στις καταγγελίες του Προέδρου της Επιτροπής Αμυνας Γιώργου Βαρνάβα για εκτός προδιαγραφών προμήθειες ελιωτών και ταχινοπιττών στον ΚΕΝ Πάφου, ο Υπουργός είπε ότι έχουν σταλεί στον προμηθευτή τέσσερις επιστολές για πρόστιμα και διερευνάται νομικά από τη νομική υπηρεσία ο τρόπος διακοπής του συμβολαίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών ζήτησε από τον Υπουργό Αμυνας να επαναβεβαιώσει ότι οι εξετάσεις για την επιλογή των αξιωματικών και των υπαξιωματικών της 2014 Β ΕΣΣΟ έγιναν κατά αδιάβλητο τρόπο. Ο Υπουργός απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι εάν με στοιχεία τεκμηριωθεί ότι καθοιονδήποτε τρόπο διαβλήθηκαν οι εξετάσεις, αυτός ή αυτοί που ενεπλάκησαν σε τέτοια ενδεχόμενη ενέργεια δεν θα έχουν πλέον θέση στην Εθνική Φρουρά.

Ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και θα τα διαβιβάσει στον Υπουργό Αμυνας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι η Επιτροπή μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε θεωρεί ότι η κατάταξη έγινε με ομαλό τρόπο, χωρίς να προκύψουν σοβαρά προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι υπήρξε μεγάλο ποσοστό κατάταξης που ανήλθε στο 97,2%, ανάφερε ότι οι αναστολές κυμαίνονται στους ίδιους αριθμούς με πέρσι και συμπλήρωσε ότι ευκρινής εικόνα θα διαμορφωθεί όταν τεθούν ενώπιον της Επιτροπής τα τελικά στοιχεία κατάταξης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι με επιστολή της, η Επιτροπή θα ζητήσει να κατατεθούν τα στοιχεία για αναστολές που δόθηκαν με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τα τελευταία 10 χρόνια για λόγους σπουδών, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται τέκνα επωνύμων.

Διευκρίνισε ότι οι αναστολές δεν αφορούν την κατάταξη της 2014 Β΄ΕΣΣΟ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα που προέκυψε με την επιλογή των εθνοφρουρών που θα υπηρετήσουν στις ειδικές δυνάμεις, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι δεν εφαρμόστηκε διαδικαστικά ορθώς η απόφαση που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο για την υποβολή όσων θα υπηρετήσουν στις ειδικές δυνάμεις σε οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Εξήγησε ότι η οφθαλμολογική εξέταση έπρεπε να προηγηθεί του διαγωνισμού των ασκήσεων και όχι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, δηλαδή να προηγηθεί η φυσική δοκιμασία και να ακολουθήσουν οι οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Ο κ. Βαρνάβα χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός οδηγεί πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για επίλυση του προβλήματος, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι η Επιτροπή Αμυνας θεωρεί ότι από το τώρα και στο εξής θα υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή στις διαδικασίες, ώστε να να μην δημιουργούνται φρούδες προσδοκίες στους νεοσυλλέκτους και στο τέλος να απογοητεύονται.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που προμηθεύεται η Εθνική Φρουρά και δεν πληρούν τις προδιαγραφές όπως ο χαρακτηρισμός ενός σκευάσματος ως ελιωτή και να μην έχει ελιές, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι απαίτηση της Επιτροπής Αμυνας είναι η άμεση διακοπή των συμβολαίων και τόνισε ότι πρέπει να κατανοήσουν όσοι προμηθεύουν την εθνική φρουρά ότι δεν μπορεί να αισχροκερδούν σε βάρος της ΕΦ. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας κατάταξης.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα κυνηγήσει το αρρωστημένο φαινόμενο της φυγοστρατίας μέχρι να εξαλείψει το φαινόμενο και χαρακτήρισε θετική τη σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος των νεοσυλλέκτων να υπηρετήσουν στις ειδικές δυνάμεις, που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ τόνισε ότι η ανοχή σε ό,τι αφορά την πλήρωση των προδιαγραφών στις προμήθειες της ΕΦ θα είναι μηδέν, αναφέροντας ότι δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο η Επιτροπή Αμυνας να συνέλθει σε συνεδρία για να εξετάσει το θέμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε το κόμμα του θα παρέχει κάθε στήριξη στο νέο Αρχηγό ΓΕΕΦ. Σε σχέση με την επιλογή των νεοσυλλέκτων, που θα υπηρετήσουν στις ειδικές δυνάμεις, ο κ. Κώστα είπε ότι προκλήθηκε αχρείαστη αναστάτωση στους νεοσυλλέκτους και τους γονείς τους, οι οποίοι αποκλείστηκαν με τις οφθαλμολογικές εξετάσεις και χαρακτήρισε θετικό βήμα τη λύση που οδήγησε στο Υπουργικό ο κ. Φωκαϊδης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, δηλώνοντας στήριξη στο νέο Αρχηγό του ΓΕΕΦ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους προμηθευτές της ΕΦ, ότι η υπηρεσία θα είναι άτεγκτη στην εφαρμογή των νόμων και όπου εντοπίζονται προμήθειες εκτός προδιαγραφών θα καταστρέφονται και το κόστος θα το επωμίζεται ο προμηθευτής, ο οποίος θα υπόκειται σε όλες τις προβλεπόμενες αυστηρές ποινές.