ΥΠΑΜ: Η στρατηγική που οικοδομούμε με το Ισραήλ εξυπηρετεί το κοινό στόχο της Ευρώπης

Επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κ. Avigdor Liberman.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του οκ. Liberman έτυχε επίσημης υποδοχής στο ΓΕΕΦ από τον Υπουργό Άμυνας ενώ στην συνέχεια, οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια παρακάθησαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπιών των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Liberman έχει αυτή τη ώρα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη.

Θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών, που θα παραθέσει ο κ. Φωκαΐδης προς τιμήν του Ισραηλινού ομολόγου του.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την συνάντηση, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είναι με ιδιαίτερη τιμή και χαρά που καλωσορίζω σήμερα τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, κ AvigdorLiberman. Ένα διαχρονικά φίλο της Κύπρου από την εποχή της θητείας του ως Υπουργός Εξωτερικών, με έντονο ενδιαφέρον και όραμα για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου.

Ως εκ τούτου, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ανασκοπήσουμε τα πολύ σημαντικά βήματα που έγιναν στις σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και να καθορίσουμε το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα στο μέλλον.

Η στρατηγική αυτή σχέση που οικοδομούμε δεν εξυπηρετεί μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά προωθεί και το κοινό συμφέρον της ευρύτερης περιοχής.

Εξυπηρετεί το κοινό στόχο της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε αυτήν την ασταθή περιοχή. Η επίσκεψή σας σήμερα, αγαπητέ συνάδελφε, αποτελεί απτή απόδειξη, ότι εμβαθύνεταιακόμα περισσότερο η αξιόπιστη συνεργασία που έχουμε καθιερώσει.

Ειδικότερα, στον τομέα προτεραιότητας της ασφάλειας και άμυνας αποδεικνύεται η κοινή μας βούληση και δέσμευση, για ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση νέων ασύμμετρων απειλών, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην προώθηση συνθηκών σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για εμάς που ζούμε στην περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη που βιώνει τον κίνδυνο της τρομοκρατικής βίας, καθώς και για την ασφάλεια όλου του κόσμου.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει να συνεργαστούμε με όλους εκείνους, που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες αλλά και κοινό όραμα για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου από ζώνη συγκρούσεων και αστάθειας σε μια λεκάνη ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης.

Οι ενεργειακές προοπτικές στην περιοχή μας θα πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων και για την προώθηση αμοιβαία – επωφελών κινήτρων για όλες τις γειτονικές χώρες. Για να επιτευχθεί αυτό, δύο ζωτικά στοιχεία είναι κρίσιμης σημασίας: καλή θέληση και προβλεψιμότητα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, καθώς και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και πως αυτές δύναται να επηρεάσουν τη διεθνή και την εσωτερική μας ασφάλεια.

Σε αυτά τα πλαίσια, τόνισα τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για προώθηση της συνεργασίας με γειτονικές χώρες, όπως την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Συζητήσαμε επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε, καθώς και τα μελλοντικά βήματα, σε ό, τι αφορά τις δράσεις στο Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινών ασκήσεων, της εκπαίδευσης, της ανταλλαγής πληροφοριών, της κυβερνοάμυνας και της έρευνας και διάσωσης.

Τέλος, ενημέρωσα τον ομόλογό μου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις εντατικές μας προσπάθειες για επίτευξη βιώσιμης λύσης, που θα τερματίσει τον αναχρονισμό της διαίρεσης και κατοχής ενός κράτους – μέλους της ΕΕ.

Επανέλαβα τη θέση μας ότι μια τέτοια λύση, δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο, να περιορίζει τη δυνατότητα της Κύπρου ως κυρίαρχο ανεξάρτητο κράτος, να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο, ως πυλώνας ασφάλειας σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

Αγαπητέ Υπουργέ, για άλλη μια φορά, θα ήθελα να σας καλωσορίσω θερμά και να εκφράσω την ειλικρινή μας εκτίμησή, για τις άοκνες προσπάθειές σας και για την υποστήριξη προς την Κύπρο στη βάση αρχών, καθώς και για την αξία που και προσωπικά προσδίδετε στις σχέσεις Κύπρου –Ισραήλ»