Υπέρ της ψήφου των ομογενών ο Αλέξης Τσίπρας

Μιλώντας στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας”, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, από τις 22 έως 25 Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ψήφος των ομογενών ‘αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση του Απόδημου Ελληνισμού, χωρίς να αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα…υπό την έννοια αυτή, θα βλέπαμε την ψήφο των ομογενών σε μια εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού, χωρισμένη σε γεωγραφικές εκλογικές ζώνες, και με υποψήφιους, κατοίκους των περιοχών αυτών. Στη βάση αυτή και ανάλογα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα συνταχθούν, μπορεί να καθοριστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών από τον Απόδημο Ελληνισμό στο Κοινοβούλιο”.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για διάλυση της Ελλάδας και δήλωσε πολύ πιο έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας από ότι τα κόμματα που κυβερνούν τώρα. Η Ευρώπη, είπε, πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική της ύφεσης… «Νομισματική ένωση χωρίς κοινό προϋπολογισμό, χωρίς μηχανισμό ανακύκλωσης πλεονασμάτων, χωρίς κεντρική τράπεζα που παρεμβαίνει δε γίνεται. Η λιτότητα και τα μνημόνια καταστρέφουν τις κοινωνίες και δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση και η συγκολλητική ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται λοιπόν μία άλλη πολιτική, που θα ενισχύει την πραγματική οικονομία, και θα βάζει κανόνες που θα αποτρέπουν τη δημιουργία νέων κρίσεων”.

Το Μνημόνιο, επανέλαβε,  είναι επί της αρχής καταστροφική και αναποτελεσματική λύση και γιαυτό η διαπραγμάτευση χρειάζεται και νέα θεμέλια…  «Θα διαπραγματευτούμε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα είναι ρεαλιστικό, και -σε αντίθεση με την πολιτική του Μνημονίου- θα αποτρέπει αντί να καθιστά βέβαιη τη χρεοκοπία της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη θα είναι ο κύριος ομιλητής σε δημόσιες εκδηλώσεις στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Μεταπτυχιακό Κέντρο του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), ενώ στο περιθώριό τους θα έχει συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους, αναφέρθηκε στο πρώτο του ταξίδι στην Αμερική.