Υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας τάσσεται ο Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν θα διστάσει να ταχθεί υπέρ της επιβολής περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά τις συνέπειες που θα είχαν αυτές για τη γερμανική οικονομία, σε περίπτωση που η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει – όπως έκρινε – το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε πως οι κυρώσεις πιθανόν θα πλήξουν τα συμφέροντα γερμανικών επιχειρήσεων, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό δεν θα μας εμποδίσει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Πάντως, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν την Τρίτη στην απόφαση να μην επιβάλουν, τουλάχιστον άμεσα, νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, εξαιτίας της έλλειψης σαφήνειας για τα γεγονότα επί του πεδίου, εν μέσω των νέων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες.

Ανώτατοι διπλωμάτες της Ε.Ε. συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το εάν και κατά πόσον απαιτείται η λήψη νέων μέτρων. Στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα πως δεν αποκλείεται η επιβολή νέων κυρώσεων, εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.