Υπάρχει περίπτωση να βρεις την ευτυχία εάν σταματήσεις να κάνεις σεξ;

H άποψη που επικρατεί είναι πως το σεξ είναι καλό για την υγεία μας. Τονώνει την άμυνα του οργανισμού, κρατά χαμηλή την πίεση και προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Φυσικά, μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση και αυτό είναι το πιο άμεσο και επιθυμητό αποτέλεσμα. Η επαφή και η χαλάρωση, η διέγερση του σώματος προκαλεί την έκκριση της ντοπαμίνης και των ενδορφινών με αποτέλεσμα ο πόνος, το άγχος και τα προβλήματα μας να ξεχνιούνται μετά από έναν οργασμό.

Η άποψη πως «το σεξ κάνει καλό» έχει βρει μεγάλους υποστηρικτές και στα μεγάλα wellness brands τα οποία πλέον παράγουν ένα σωρό προϊόντα για να βελτιώσουν την σεξουαλική σας ζωή. Ακόμα, πολλές πρακτικές και θεραπείες υπόσχονται να αυξήσουν την σεξουαλική απόλαυση και να πάνε την ψυχοσωματική επαφή με τον σύντροφο σας σε άλλο επίπεδο. Υπάρχουν ακόμα και σχετικοί influencers όπως η Eileen Kelly, η οποία μοιράζει συμβουλές για το σεξ και ανοίγει την συζήτηση για το θέμα αυτό στα social media.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior, 15% των ατόμων ηλικίας 20-24 δήλωσαν πως μετά τα 18 σταμάτησαν να κάνουν σεξ. Η τελευταία γενιά με τόσο μεγάλη αποχή τοποθετείτε το 1920. Όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν πως η νέα γενιά συνειδητά δεν κάνει σεξ.

Το άτομο που αποφασίζει να απέχει από το σεξ δεν πρέπει να ταυτίζεται με κάποιον ασέξουαλ, δηλαδή κάποιον που δεν νιώθει σεξουαλική επιθυμία ή κάποιον ο οποίος ακολουθεί την αγαμία για λόγους θρησκευτικούς. Στην περίπτωση που συζητάμε το άτομο απέχει από το σεξ και κάθε σεξουαλική δραστηριότητα επειδή το έχει αποφασίσει και το επιθυμεί. Γιατί όμως κάποιος να πάρει αυτή την απόφαση;

Αρχικά, η αποχή από το σεξ μπορεί να σε προστατέψει από άσχημα συναισθήματα και ψυχοφθόρες καταστάσεις. Κανείς δεν θέλει να νιώθει απόρριψη, ματαιότητα, άγχος ή κατάθλιψη προσπαθώντας να βρει ερωτικό σύντροφο ή από την άλλη κανείς δε θέλει να εθιστεί στο σεξ ή το πορνό. Επίσης, η διαδικασία αποχής σου επιτρέπει να βρεις ξανά τον εαυτό σου και να επαναπροσδιορίσεις διάφορα ζητήματα ώστε να ορίσεις ξανά τη σεξουαλικότητα σου.

Ακόμη, η απόφαση αυτή ειδικά μπορεί να είναι μία προσπάθεια προστασίας από το άγχος ή από κάποιο τραύμα. Το να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από το κοινωνικό άγχος της εύρεσης συντρόφου μπορεί να είναι λυτρωτικό. Πολλές φορές άνδρες και γυναίκες που έχουν πολύ καιρό να κάνουν σεξ, επειδή δεν τους έτυχε ή επειδή έχουν απορριφθεί, νιώθουν κοινωνικά ανάπηροι και «προβληματικοί», καθώς ο περίγυρος τους τους πιέζει να κινητοποιηθούν και να βρουν κάποιον σεξουαλικό παρτενέρ. Το να παραίτησε οικειοθελώς από αυτό τον αγώνα μπορεί να σου γλυτώσει πολύ άγχος, σύμφωνα με τους millennials.

Επίσης, η αποχή μπορεί να πετύχει και όταν την εφαρμόζει ένα ζευγάρι καθώς θα αυξήσει την τρυφερότητα, την εμπιστοσύνη και την άνεση. Δυστυχώς, το σεξ στις μέρες μας έχει γίνει συνώνυμο όχι της απόλαυσης αλλά της ανασφάλειας με αποτέλεσμα όταν λείπει καμιά φορά να κάνει τα πράγματα καλύτερα.

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως η αποχή και το σεξ δεν είναι δύο αντίθετες πρακτικές. Μπορεί μία περίοδος αποχής να οδηγήσει σε μία περίοδο φοβερού σεξ. Πρέπει λοιπόν όλοι να απέχουμε; Όχι φυσικά. Εάν κάποιος νιώθει ότι το έχει ανάγκη όμως πρέπει να τα κάνει και να έχει την υποστήριξη της κοινωνίας και όλων μας!