Υγεία: Τα καλύτερα «ροφήματα» για να μειώσετε το ουρικό οξύ

Υγεία: Τα καλύτερα «ροφήματα» για να μειώσετε το ουρικό οξύ

Όταν το σώμα διασπά μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνη, τότε παράγεται το ουρικό οξύ. Η πουρίνη εμφανίζεται υπάρχει φυσικά στο σώμα σας, αλλά εμπεριέχεται επίσης σε ορισμένες τροφές. Η υπερβολική συγκέντρωση ουρικού οξέος στο σώμα είναι μια πάθηση γνωστή ως υπερουριχαιμία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ουρικό οξύ ξεπερνά τα 7 mg/dl.

Το ουρικό οξύ αποβάλλεται από το σώμα με τα ούρα. Μια διατροφή που εστιάζει στην μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στον οργανισμό μπορεί μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας.

Το ουρικό οξύ προέρχεται από την αποσύνθεση των πουρινών από ορισμένες τροφές. Οι πουρίνες περνούν στο αίμα και στη συνέχεια τα νεφρά τις αποβάλλουν από το σώμα.

Ωστόσο, όταν υπάρχουν προβλήματα στις διαδικασίες αποβολής τους, είτε επειδή το σώμα δεν μπορεί να τις αποβάλει είτε επειδή υπάρχει μεγάλη ποσότητα ουρικού οξέος, οι πουρίνες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.

Κατά συνέπεια, μπορεί να εμφανιστεί πόνος στις αρθρώσεις καθώς και μεγαλύτερος κίνδυνος ποδάγρας και λίθων στα νεφρά.

Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές φυσικές θεραπείες διαθέσιμες. Οι ιδιότητές τους βοηθούν στη διατήρηση του ουρικού οξέος σε υγιή επίπεδα προκειμένου να προληφθούν οι επιπλοκές.

Χάρη στις διουρητικές και στις καθαριστικές τους ιδιότητες, τα παρακάτω ροφήματα αποβάλλουν τις τοξίνες και τις άχρηστες ουσίες και συμβάλλουν στη μείωση του ουρικού οξέος:

1. Ρόφημα αγκινάρας για τη μείωση του ουρικού οξέος

Η αγκινάρα περιέχει λινολεϊκό, ολεϊκό και καφεϊκό οξύ, που βοηθούν στην αποσύνθεση και στην αποβολή των πουρινών από το αίμα όταν απορροφηθούν από το σώμα.

Οι διουρητικές τους ιδιότητες συμβάλλουν στην παραγωγή ούρων, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση του ουρικού οξέος.

Τρόπος χρήσης
Πίνετε ένα φλιτζάνι έγχυμα αγκινάρας με άδειο στομάχι και ακόμα ένα στα μέσα του απογεύματος. Πίνετε το έγχυμα για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

2.  Ρόφημα με γαϊδουράγκαθο για τη μείωση του ουρικού οξέος

Το έγχυμα με γαϊδουράγκαθο είναι μία από τις φυσικές θεραπείες για τη βελτίωση των λειτουργιών των απεκκριτικών οργάνων του σώματος. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του ενισχύουν τις λειτουργίες του συκωτιού και ταυτόχρονα καθαρίζουν το αίμα προλαμβάνοντας την υπερουριχαιμία.

Τρόπος χρήσης
Πίνετε το έγχυμα στα μέσα του πρωινού και, αν θέλετε, ξανά στα μέσα του απογεύματος.
Πίνετε το έγχυμα για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.

3. Ρόφημα πικραλίδας

Οι καθαριστικές και διουρητικές ιδιότητες της πικραλίδας την καθιστούν μια καλή επιλογή για τη μείωση του ουρικού οξέος. Οι ουσίες που περιέχει βελτιώνουν τις λειτουργίες των νεφρών και του συκωτιού ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνουν την κατακράτηση υγρών.

Τρόπος χρήσης
Πίνετε δύο φλιτζάνια έγχυμα πικραλίδας κάθε μέρα για δύο εβδομάδες.

4. Ρόφημα τσουκνίδας

Η τσουκνίδα είναι ένα φυτό που καθαρίζει το αίμα και, όταν πίνεται ως έγχυμα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που οφείλεται στην υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος. Μάλιστα, τα συστατικά της τσουκνίδας είναι εξαιρετικά για την αποσύνθεση των πουρινών και για την αποβολή των κρυστάλλων ουρικού οξέος που σχηματίζονται στα νεφρά.

Τρόπος χρήσης
Πίνετε ένα φλιτζάνι έγχυμα τσουκνίδας με άδειο στομάχι κάθε μέρα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

5. Ρόφημα εκουιζέτου

Οι διουρητικές ιδιότητες του εγχύματος εκουιζέτου βοηθούν στην παραγωγή ούρων και συνεισφέρουν στη μείωση του ουρικού οξέος και στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα.

Τρόπος χρήσης

Πίνετε ένα φλιτζάνι έγχυμα εκουιζέτου με άδειο στομάχι και ένα ακόμα στα μέσα του απογεύματος. Πίνετε δύο φλιτζάνια τη μέρα για τρεις εβδομάδες.

Έχετε συμπτώματα που προειδοποιούν για υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος; Φτιάξτε ένα από τα παραπάνω εγχύματα και αρχίστε τον έλεγχο και τη μείωση του ουρικού οξέος με φυσικό τρόπο.