Υγεία: Πως να φάτε υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες την Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη σήμερα και το έθιμο,  του τσικνίσματος μας επιτρέπει να φάμε αμέτρητες ποσότητες κρέατος. Την ημέρα αυτή σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από ψητό κρέας.

Υπάρχουν επιλογές και τρόποι για να τσικνίσει κάποιος όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας και να έχει στο πιάτο του μια καλοψημένη μερίδα κρέας που δεν θα τον επιβαρύνει θερμιδικά και διατροφικά.

Μια λύση, είναι να  ψήσει παϊδάκια κοτόπουλου. Έτσι, μπορεί στη συνέχεια να αφαιρέσει την πέτσα, όπου βρίσκεται το λίπος και με αυτό τον τρόπο θα καταναλώσει λιγότερα λιπαρά.

Μία ακόμη λύση, είναι να επιλέξει κάποιος μια χοιρινή μπριζόλα αντί για αρνίσια παϊδάκια που έχουν περισσότερο λίπος. Γενικώς, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως τα κρέατα σούβλας όπως το αρνί ή το κοκορέτσι έχουν αρκετά λιπαρά. Η καλύτερη επιλογή πάντως για όσους δεν θα διασκεδάσουν έξω αλλά στο σπίτι τους είναι να αγοράσουν κρέας που δεν θα έχει πάρα πολύ λίπος.

Οσον αφορά το πιο λιπαρό κρέας, μπορούμε να το καταναλώσουμε αρκεί να φροντίσουμε να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος. Άλλωστε, οι θερμίδες λένε την αλήθεια: τα 100 γραμμάρια από αρνίσια παϊδάκια ψητά φορτώνουν τον οργανισμό με 350 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα λουκάνικου χωριάτικου με πράσο δίνουν 20 θερμίδες επιπλέον. Η πιο διαιτητική επιλογή είναι αυτή του κοτόπουλου, το οποίο έχει 165 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Κρέας με ψητά λαχανικά

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να αντισταθούμε στα νόστιμα ορεκτικά που βρίσκονται στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Επειδή όμως είναι και αρκετά θερμιδογόνα, καλό είναι να περιορίσουμε τις ποσότητες. Παρότι λοιπόν το τζατζίκι έχει βασικό συστατικό του το ωφέλιμο γιαούρτι, περιέχει όμως και αρκετό λάδι. Καλό θα είναι να αποφύγουμε τα τηγανητά-πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια- και να τα αντικαταστήσουμε με ψητά λαχανικά.

Ο συνδυασμός ‘τυρί με κρέας’ δεν συνιστάται, γι΄αυτό φάτε μικρότερη ποσότητα ή επιλέξτε τυρί χαμηλών λιπαρών. Ιδανικά, πριν σερβιριστούμε, μπορούμε να φάμε λίγη σαλάτα για ορεκτικό. Αυτό θα μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο εύκολα χορτάτοι και έτσι να είμαστε συγκρατημένοι όταν έρθει η ώρα του ψητού.

Περιορισμένο αλκοόλ

Το άφθονο κρασί που συνήθως συνοδεύει τα κρεατικά στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με επιπλέον θερμίδες. Τα λιπαρά του κρέατος και το κρασί δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό θερμίδων! Καλό είναι λοιπόν να περιοριστείτε σε ένα ποτηράκι.

Μπριζόλα αντί για παϊδάκια

Μια ψητή χοιρινή μπριζόλα επιβαρύνει λιγότερο τον οργανισμό από ό,τι τα αρνίσια παϊδάκια, τα οποία φορτώνουν τον οργανισμό με θερμίδες.

Και την επόμενη μέρα;

Την επόμενη της Τσικνοπέμπτης εφόσον έχετε καταναλώσει ικανή ποσότητα κρέατος προτιμήστε ως κύριο πιάτο όσπρια ή ζυμαρικά ή βραστά λαχανικά. Το ίδιο να κάνετε και στο υπόλοιπο της εβδομάδας, μη προτιμώντας το κόκκινο κρέας, είναι γνωστό ότι η κατανάλωσή του δεν πρέπει να ξεπερνά τη 1 φορά/ εβδομάδα (αν είστε ενήλικας, δεν έχετε έλλειψη σιδήρου και ανήκετε στο γενικό πληθυσμό)..