Υγεία: Ποιες τροφές ωφελούν και ποιες επιβαρύνουν το αναπνευστικό

Υγεία: Ποιες τροφές ωφελούν και ποιες επιβαρύνουν το αναπνευστικό

Η ποιότητα της διατροφής μπορεί να επηρεάσει την υγεία των πνευμόνων, ειδικά αν αυτή είναι επιβαρυμένη, π.χ. λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονικής νόσου.

Αντίθετα, μια κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους βρόγχους, αλλεργικές αντιδράσεις, οξειδωτικό στρες, ενώ συμβάλλει στην παχυσαρκία που αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τους πνεύμονες.

Τροφές που ωφελούν τους πνεύμονες:

Πράσινο τσάι
Ο τραυματισμός των πνευμόνων εξαιτίας του καπνίσματος ή της έκθεσης στη ρύπανση μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή των πνευμόνων μπορεί να επηρεάσει τις πνευμονικές λειτουργίες. Σύμφωνα με μια κλινική μελέτη , το πράσινο τσάι περιέχει ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή των πνευμόνων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η παροχή πράσινου τσαγιού σε εργαστηριακούς αρουραίους με κατεστραμμένους πνεύμονες μείωσε δραματικά τη φλεγμονή και προώθησε την επούλωση. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, μια κατηγορία ισχυρών αντιοξειδωτικών.

Καρότα
Η κατανάλωση βιταμίνης Α επιτρέπει στο σώμα σας να αμυνθεί εναντίον βακτηρίων, τοξινών και άλλων παθογόνων που προκαλούν λοιμώξεις. Αν αυτά τα παθογόνα παραμείνουν στον οργανισμό χωρίς να αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες λοιμώξεις, πνευμονία και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Τα καρότα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Η κατανάλωση πλούσιων σε ωμέγα-3 ψαριών μειώνει τη βαρύτητα και την συχνότητα του άσθματος σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με την Υπηρεσία για την Ερευνα και την Ποιότητα στον τομέα της Υγείας. Επίσης γνωστά ως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα σας. Στις πηγές ωμέγα-3 οξέων περιλαμβάνονται ο τόνος, το σκουμπρί, η πέστροφα της λίμνης, ο σολομός, η ρέγγα και οι σαρδέλες. Συμπεριλαμβάνονται, όμως, επίσης ο λιναρόσπορος, τα καρύδια Βραζιλίας, τα καρύδια μακαντάμια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια.

Βιταμίνη C
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πνευμονικές λειτουργίες. Η βιταμίνη C είναι ένα ασκορβικό οξύ που δρα αντιοξειδωτικά για να προστατεύσει τους πνεύμονες και το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν λοίμωξη και χρόνιες παθήσεις. Πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν εκτός από τα εσπεριδοειδή, τα βατόμουρα, οι ντομάτες, το μάνγκο, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και οι ψητές πατάτες.

Τροφές που επιβαρύνουν το αναπνευστικό:

Αλάτι
Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι 5-6 gr, εντούτοις οι περισσότεροι άνθρωποι την ξεπερνούν κατά πολύ. Έχει αποδειχθεί ότι το πολύ αλάτι επηρεάζει τους πάσχοντες από άσθμα επειδή προκαλεί σύσφιξη των αναπνευστικών μυών και μείωση της ροής του αίματος στους πνεύμονες. Παράλληλα, προκαλεί κατακράτηση υγρών η οποία δυσκολεύει περισσότερο την αναπνοή σε ορισμένα άτομα.

Τρανς και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
Τα τρανς λιπαρά οξέα δημιουργούνται από την επεξεργασία ακόρεστων λιπαρών τα οποία ενισχύουν την ανθεκτικότητα του λίπους, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Τα τρανς λιπαρά δεν είναι απαραίτητα και δεν ωφελούν την υγεία. Τα ω-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα, αλλά όταν καταναλώνονται σε ποσότητα μεγαλύτερη από ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιοπάθειας. Τόσο τα τρανς όσο και τα ω-6 λιπαρά οξέα μπορεί να επηρεάσουν τους πνεύμονες μεταβάλλοντας την απόκριση του οργανισμού στις φλεγμονές και καθιστώντας τον ευάλωτο στις λοιμώξεις.

Οξειδωτικό στρες
Στον αέρα που εισπνέουμε περιέχονται πολλοί βλαπτικοί παράγοντες, όπως μικρόβια, διάφοροι ρυπαντές κ.α. που μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονες μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται οξειδωτικό στρες. Αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω παραγωγής με φυσικό τρόπο, χημικών ουσιών οι οποίες αποκαλούνται ελεύθερες ρίζες.

Πρόσθετα τροφίμων
Ορισμένα κοινά πρόσθετα τροφίμων μπορεί να προκαλέσουν κρίση σε άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα.

Άσθμα
Τροφές όπως το γάλα, τα αυγά και οι ξηροί καρποί, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές κρίσεις στους πάσχοντες από άσθμα. Η ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτρέπει κρυολογήματα αλλά και τη γρίπη, που ενοχοποιούνται για πρόκληση ασθματικών κρίσεων. Η μεγάλη κατανάλωση νερού είναι σημαντική γιατί βοηθά στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και τον αποτελεσματικότερο βήχα.

Παχυσαρκία
Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άσθμα αλλά και άπνοια, δηλαδή προσωρινή παύση της αναπνοής στον ύπνο.