Υγεία: Ποιες τροφές ξυπνούν τον μεταβολισμό σας..!

Υγεία: Ποιες τροφές ξυπνούν τον μεταβολισμό σας..!

Όσο μεγαλώνουμε ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται. Κι όμως μπορούμε να τον επιταχύνουμε με τον πιο απλό τρόπο και να χάσουμε εκείνα τα τελευταία 2-3 κιλάκια που μάς ταλαιπωρούν εδώ και μήνες. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε μια από τις παρακάτω τροφές στα γεύματά μας.

Σύμφωνα με τη Βρετανή personal trainer και καθηγήτρια pilates, Elissa el Hadji, οι τροφές οι οποίες πραγματικά βάζουν φωτιά στο μεταβολισμό μας είναι οι λεγόμενες θερμογόνες.

Ο λόγος πολύ απλός: Αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και έτσι ενισχύουν τις καύσεις και επιταχύνουν το μεταβολισμό. Μερικές από τις πιο γνωστές και εύκολες να προσθέσεις σε όλα σου τα γεύματα είναι τα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι καγιέν, το σκόρδο και το τζίντζερ.

Μπορείς να προσθέσεις λίγη πιπερόριζα στο πρωινό σου smoothie, λίγο πιπέρι στη μεσημεριανή σου μακαρονάδα και λίγο σκόρδο στο dressing της βραδινής σου σαλάτας. Στην κατηγορία των θερμογόνων τροφών ανήκουν επίσης οι πιπεριές και το κρεμμύδι, τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και το πράσινο τσάι.

Θυμήσου ότι ο ημερήσιος βιορυθμός των καύσεων είναι υψηλότερος από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, ενώ μειώνεται κατά τις βραδινές ώρες, φθάνοντας στη χαμηλότερη τιμή περίπου τα μεσάνυχτα.

Βάλτε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας και θα μπορέσετε να χάσετε πιο γρήγορα τα κιλά που θέλετε και να φτάσετε ευκολότερα στο στόχο σας.

1. Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ είναι γνωστό πως κρατάει ψηλά το μεταβολισμό και καίει λίπος. Ως εσπεριδοειδές είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι υγιές συστατικό και μειώνει τα εναύσματα της ινσουλίνης. Τα μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης μετά τα γεύματα βοηθούν το σώμα σας να επεξεργαστεί το φαγητό γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

2. Μπρόκολο
Είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν αγαπάνε το μπρόκολο, αλλά αυτό το σούπερ λαχανικό είναι υψηλό σε ασβέστιο και βιταμίνη C, που συνεργάζονται για να κάψετε θερμίδες γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά. Το θέμα είναι ότι το ασβέστιο ενεργοποιεί το μεταβολισμό και η βιταμίνη C προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου. Μια μερίδα μπρόκολο που περιέχει και τα δυο σάς παρέχει επίσης τόνους αντιοξειδωτικών και διαιτητικών ινών. Είναι γνωστό ως μία από τις πλέον αντιοξειδωτικές τροφές, πλούσιες σε ασβέστιο, βιταμίνες και φυτικές ίνες και θα πρέπει να το προσθέσετε μια ώρα αρχύτερα στη διατροφή σας.

3. Καυτερές πιπεριές
Η προσθήκη μπαχαρικών στο γεύμα σας επιταχύνει το μεταβολισμό σας πόσω μάλλον όταν πρόκειται για καυτερά μπαχαρικά. Ετσι η καυτερή πιπεριά επιταχύνει την απώλεια βάρους. Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη που τούς δίνει τη θερμότητα που έχουν και η οποία αυξάνει το μεταβολισμό και καίει τις θερμίδες μέσα σε λίγες μόλις ώρες.

4. Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές που βάζουν το μεταβολισμό σας να δουλέψει σε υψηλές ταχύτητες και να κάψει λίπος γρηγορότερα. Είναι πολύ θρεπτικά και μόλις μία χούφτα αρκεί για να πάρετε μια μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Eίναι μεγάλη πηγή φυτικών ινών και προσφέρουν βιταμίνη Ε και υγιή μονοακόρεστα λίπη.

5. Ψάρια
Το λάδι που περιέχεται στα ψάρια και ιδιαίτερα στον σολομό και τον τόνο βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά. Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας.

6. Γιαούρτι
Για να βοηθήσετε το μεταβολισμό σας να πάρει στροφές είναι απαραίτητο να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας δεν υπάρχει πιο ιδανική τροφή για σας από το γιαούρτι. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο και έτσι θα έχετε ενέργεια που θα σας κρατά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το γιαούρτι ρυθμίζει επίσης την πεπτική οδό και οικοδομεί μυϊκή μάζα.

Για να μεγιστοποιήσετε την απώλεια βάρους συνδυάστε τις τροφές αυτές με μια γενικότερα ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.