Υγεία: Οι υδατάνθρακες που αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος

Υγεία: Οι υδατάνθρακες που αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος

Οι περισσότεροι υδατάνθρακες προκαλούν απότομα εναύσματα του σακχάρου στο αίμα, που ακολουθούνται από ταχεία πτώση. Ωστόσο, ορισμένοι υδατάνθρακες διασπώνται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι άλλοι.
Αυτό πυροδοτεί πιο έντονα εναύσματα στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Τα απλά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη είναι μεταξύ των ταχύτερων υδατανθράκων που διασπώνται και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι και άλλα επεξεργασμένα δημητριακά, προκαλούν επίσης απότομες αιχμές του σακχάρου του αίματος.

Κατανάλωση τροφίμων

Οταν τρώτε φαγητό, αρχίζει αμέσως να διασπάται σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Καθώς αυτές οι ενώσεις περνούν μέσα από το πεπτικό σύστημα, διασπώνται περισσότερο. Οι υδατάνθρακες γίνονται γλυκόζη, οι πρωτεΐνες αμινοξέα και τα λίπη μετατρέπονται σε γλυκερόλη και λιπαρά οξέα. Η γλυκόζη και τα αμινοξέα περνούν περισσότερο ή λιγότερο άμεσα μέσω του εντερικού τοιχώματος και στην κυκλοφορία του αίματος. Το λίπος δεν είναι διαλυτό στο νερό, γι’ αυτό και χρησιμοποιεί ένα περίβλημα πρωτεΐνης για να περάσει μέσα στο λεμφικό σύστημα και, τέλος, στην κυκλοφορία του αίματος.

Υδατάνθρακες

Επειδή τα στοιχεία της γλυκόζης των υδατανθράκων μπορεί να περάσουν γρήγορα από το έντερο και στην κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζουν αμέσως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο περισσότερο έμμεσος τρόπος με τον οποίο εισέρχεται το λίπος στην κυκλοφορία του αίματος, το καθιστά λιγότερο σημαντικό παράγοντα για την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Στην πραγματικότητα, μόνο το στοιχείο της γλυκερόλης του λίπους μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Τα αμινοξέα μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα, μόνο εφόσον μετατρέπονται σε γλυκόζη. Αυτό, όμως, είναι μια διαδικασία που καταναλώνει ενέργεια από το σώμα γι’ αυτό και το σώμα την κάνει απρόθυμα. Ετσι, οι υδατάνθρακες είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό που είναι υπεύθυνο για την γρήγορη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Γλυκαιμικός Δείκτης

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίσοι. Διαφορετικοί υδατάνθρακες έχουν διαφορετικό γλυκαιμικό δείκτη. Υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, οι οποίοι διασπώνται γρήγορα, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία δεν διασπώνται τόσο γρήγορα, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οδηγούν σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και σε συνεχή πείνα. Αυτοί οι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν μια μαζική παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία βοηθά το σάκχαρο στο αίμα να μεταφερθεί στα κύτταρα του σώματος και είτε να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια, είτε να αποθηκευτεί ως λίπος. Οταν αυτή η ινσουλίνη διασπαστεί, τότε αρχίζει η πείνα.

Αιχμές του σακχάρου στο αίμα

Η ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα που προκαλείται από τους «γρήγορους» υδατάνθρακες και η επόμενη απότομη πτώση του, μπορεί να φθείρει τους υποδοχείς της ινσουλίνης στο σώμα. Αυτή είναι η κύρια αιτία αντίστασης στην ινσουλίνη, κατά την οποία το πάγκρεας παράγει αρκετή ινσουλίνη, αλλά η ινσουλίνη δεν μπορεί να εκτελέσει σωστά τη δουλειά της, επειδή τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται στα σήματα. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη 2, κατά τον οποίο η ζάχαρη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση και σε βλάβες του νευρικού συστήματος.