Υγεία: Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι

Υγεία: Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι

Το συκώτι είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών όπως το αλκοόλ και οι διάφοροι ρύποι. Λειτουργεί δηλαδή σαν «κέντρο αποτοξίνωσης» του ανθρώπινου οργανισμού.

Για τη σωστή λειτουργία του χρειάζονται ορισμένα θρεπτικά συστατικά που θα πάρουμε μέσω διατροφής. Μέσω διατροφής, ωστόσο, προσλαμβάνονται και εκείνες οι ουσίες που μπορεί να το βλάψουν.

Ποιες είναι οι καλύτερες και ποιες οι χειρότερες τροφές για το ήπαρ:

Βρώμη
Τα τρόφιμα με πολλές ίνες μπορούν να βοηθήσουν το ήπαρ να εργαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ενας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας είναι το πλιγούρι βρώμης. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια λίπους από την περιοχή της κοιλιάς, γεγονός που βοηθά να κρατήσετε μακριά τις ασθένειες του ήπατος.

Μείνετε μακριά από λιπαρά τρόφιμα
Oι τηγανιτές πατάτες και τα μπέργκερ είναι κακές επιλογές αν θέλετε να κρατήσετε το ήπαρ υγιές. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να δυσκολέψουν το ήπαρ να κάνει σωστά τη δουλειά του. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει ουλές του ήπατος που είναι γνωστές ως κίρρωση.

Μπρόκολο
Προσθέστε πολλά λαχανικά στη διατροφή σας εάν θέλετε να κρατήσετε το ήπαρ υγιές. Το μπρόκολο μπορεί να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτό το πράσινο λαχανικό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Καφές
Εάν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς καφέ, σίγουρα θα ευχαριστηθείτε να ακούσετε ότι ο καφές μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη στο ήπαρ. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ από βλάβες που προκαλεί το υπερβολικό αλκοόλ ή η ανθυγιεινή διατροφή. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Μετριάστε τη ζάχαρη
H πολλή ζάχαρη βλάπτει το ήπαρ. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα μέρος της δουλειάς του είναι να μετατρέψει τη ζάχαρη σε λίπος. Αν το παρακάνετε, τότε το ήπαρ θα δημιουργήσει πολύ λίπος στο σώμα σας που θα βρίσκεται εκεί που δεν ανήκει. Μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ηπατική νόσο. Γι’ αυτό κάντε τη χάρη στο ήπαρ σας να μετριάσετε τη ζάχαρη που καταναλώνετε.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με ένα είδος αντιοξειδωτικού που ονομάζεται κατεχίνες. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι κατεχίνες μπορούν να προστατεύσουν από κάποιες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος. Θα πάρετε περισσότερες κατεχίνες αν πιείτε το πράσινο τσάι σας ζεστό. Το παγωμένο τσάι και τα έτοιμα για κατανάλωση πράσινα τσάγια έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα κατεχινών.

Νερό
Ενα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το ήπαρ είναι να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Σ’ αυτό θα σας βοηθήσει να πίνετε περισσότερο νερό απ’ ό,τι να καταναλώνετε γλυκά ποτά, αναψυκτικά ή αθλητικά ποτά. Θα εκπλαγείτε αν μάθετε από πόσες θερμίδες την ημέρα θα σας γλιτώσει αυτή η αντικατάσταση.

Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, μια θρεπτική ουσία που η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη λιπώδη ηπατική νόσο. Τα αμύγδαλα είναι πολύ καλά για την καρδιά σας γι’ αυτό μην αμελείτε να τρώτε μια χούφτα απ’ αυτά ως σνακ, ή δοκιμάστε να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας.

Περιορίστε το αλάτι
Το σώμα δεν χρειάζεται πολύ αλάτι. Χρειάζεται πολύ λιγότερο από αυτό που οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε. Η έρευνα έχει δείξει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε ίνωση, η οποία είναι το πρώτο στάδιο του σχηματισμού ουλών του ήπατος. Υπάρχουν μερικά εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το αλάτι. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το μπέικον. Επιλέξτε φρέσκα αντί για κονσερβοποιημένα λαχανικά. Και κρατήστε τον… πειρασμό μακριά από το τραπέζι σας.

Σπανάκι
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του ήπατος. Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική περίπτωση και αποτελεί μια εξαιρετική βάση για σαλάτα, ενώ είναι νόστιμο με όποιον τρόπο κι αν το μαγειρέψετε.

Μύρτιλα
Τα μύρτιλα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία συχνά συμβαδίζει με την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη. Εάν τα μύρτιλα δεν σας αρέσουν, εξίσου πλούσιες σε πολυφαινόλες τροφές είναι η μαύρη σοκολάτα, οι ελιές και τα δαμάσκηνα.

Να είστε φειδωλοί με το αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποβεί ολέθρια για το ήπαρ. Με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση. Ακόμη και η περιστασιακή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (τέσσερα ποτά σε μια έξοδο για τις γυναίκες και πέντε για τους άνδρες) μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον εαυτό σας σε ένα ποτό την ημέρα εάν είστε γυναίκα ή δύο αν είστε άνδρας.

Βότανα και μπαχαρικά
Θέλετε να προστατεύσετε το ήπαρ και την καρδιά σας ταυτόχρονα; Πασπαλίστε τα φαγητά σας με ρίγανη, φασκόμηλο ή δεντρολίβανο. Αποτελούν πολύ καλές πηγές υγιεινών πολυφαινολών. Ενα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι σας βοηθούν να μειώσετε το αλάτι σε πολλές συνταγές. Εξίσου ωφέλιμα είναι η κανέλα, η σκόνη κάρι και το κύμινο.

Περιορίστε τα συσκευασμένα σνακ
Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε την ανάγκη να ανοίξετε ένα σακουλάκι τσιπς ή ένα κουτί μπισκότα, ξανασκεφτείτε το. Το πρόβλημα με τα συσκευασμένα σνακ είναι ότι συνήθως έρχονται «φορτωμένα» με ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Προτιμήστε να τα αντικαταστήσετε με υγιεινά σνακ, φρούτα, γιαούρτι και ξηρούς καρπούς.