Υγεία και εφεδρεία στο στόχαστρο της τρόικα

Κλίμα έντονης ανησυχίας επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από την τρόικα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου, στη συνεδρίαση του Euro Working Group το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Οι επιφυλάξεις της τρόικας, που εκφράστηκαν κυρίως από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, αναφέρονται στις περικοπές δαπανών στους τομείς της Υγείας και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η τρόικα ουσιαστικά αμφισβητεί την απόδοση του μέτρου της νέου τύπου εργασιακής εφεδρείας και ζητά τις 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Στον τομέα της Υγείας αμφισβητείται έντονα η απόδοση του μέτρου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ζητείται από την κυβέρνηση η άμεση συγχώνευση νοσοκομείων. Ως εκ τούτου υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς μια πιθανή αμφισβήτηση των παραπάνω μέτρων θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναζήτηση περαιτέρω οριζόντιων περικοπών.

Ωστόσο, παρότι εμφανίζονται θετικοί στην πρόταση της ελληνικής πλευράς να συγχωνεύσει  πανεπιστήμια και να καταργήσει ΤΕΙ, ώστε να εξοικονομήσει πάνω από 350 εκ ευρώ εντός της επόμενης διετίας (2013-2014), αυτό  που πραγματικά θα τους ικανοποιούσε είναι τα λουκέτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.