Υγεία: Η σωστή διατροφή για καταπολέμηση της γρίπης

Υγεία: Διατροφή για να καταπολεμήσετε κρυολόγημα και γρίπη

Ο ιός της γρίπης είναι πολύ επικίνδυνος καθώς πολλοί άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πεθαίνουν λόγω των επιπλοκών.

Για να θωρακίσουμε λοιπόν τον οργανισμό μας και να ενισχύσουμε το  ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να βάλουμε στη διατροφή μας τροφές που να περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και όλα  αυτά που κρατάνε το σώμα μας ισχυρό ούτως ώστε να έχει τη δύναμη να αποκρούσει τις λοιμώξεις.

Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι αυτές οι τροφές που μπορούν να κρατήσουν ισχυρό το ανοσοποιητικό σύστημα και να μας προστατεύουν από το κρυολόγημα και τη γρίπη:

Κόκκινες πιπεριές
Όπως και τα εσπεριδοειδή, έτσι και οι κόκκινες πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μια κόκκινη πιπεριά έχει 150 χιλιοστόγραμμα θρεπτικά συστατικά που είναι δύο φορές η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τις γυναίκες τη στιγμή που ένα μεγάλο πορτοκάλι έχει περίπου 100 χιλιοστόγραμμα (mg). Ωστόσο, ακόμα κι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, καθώς οι μελέτες αναφέρουν πως σε περίπτωση κρυολογήματος θα πρέπει να προσλαμβάνει κανείς περίπου 400-500 mg βιταμίνης C σε καθημερινή βάση.

Εσπεριδοειδή
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμη στην πρόληψη του κρυολογήματος, όσο νομίζαμε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη της συγκεκριμένης βιταμίνης στο πρώτο σημάδι της ασθένειας, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος τουλάχιστον κατά μία ημέρα, κάτι που όποιος έχει κρυώσει, θεωρεί ότι είναι πραγματικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επομένως καλό είναι να καταναλώνετε πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, αλλά και λεμόνια. Σας παρέχουν αφθονία θρεπτικών συστατικών και αποτελούν εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Μην ανησυχείτε ότι το παρακάνετε, γιατί είναι πολύ δύσκολο να λάβετε υπερβολική δόση βιταμίνης C. Oση εξάλλου απ’ αυτήν το σώμα σας δεν την χρησιμοποιεί, την αποβάλλει από τον οργανισμό σας.

Ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώσεις που βοηθούν στη μείωση των επιβλαβών φλεγμονών του σώματος. Η χρόνια φλεγμονή εμποδίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί σωστά και μπορεί να συμβάλει σε κρυολογήματα και γρίπη, καθώς και πιο σοβαρές ασθένειες.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα σε περισσότερα από ένα μέτωπα. Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011, φοιτητές της ιατρικής που πήραν συμπληρώματα ιχθυελαίου για τρεις μήνες είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, αλλά και λιγότερα συμπτώματα άγχους, μια κατάσταση που μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Στρείδια
Ο ψευδάργυρος, ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο, έχει ένα ισχυρό ιστορικό για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος. Μια περιεκτική επισκόπηση της έρευνας, που δημοσιεύθηκε το 2012, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παστίλιες ψευδαργύρου φαίνεται να συντόμευσαν τη διάρκεια των συμπτωμάτων κρυολογήματος σε ενήλικες.

Επειδή, ωστόσο, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου ενέχουν κίνδυνο παρενεργειών, όπως ναυτία και πονοκέφαλοι, είναι καλύτερα ειδικά τον ψευδάργυρο να τον πάρετε απευθείας από τη διατροφή σας. Τα στρείδια περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά ψευδαργύρου ανά μερίδα από οποιαδήποτε άλλη τροφή, αλλά αν δεν θέλετε να έχετε ανησυχίες για την υγεία σας, μη τα φάτε ωμά.

Σκόρδο
Η αλισίνη που περιέχει το σκόρδο είναι μια ένωση που παράγει ισχυρά αντιοξειδωτικά όταν αποσυντίθεται. Μελέτη του 2011 διαπίστωσε πως οι άνθρωποι που πήραν συμπληρώματα σκόρδου για 12 εβδομάδες, από το Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο είχαν λιγότερα κρυολογήματα από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το σκόρδο είναι ισχυρότερο αντιοξειδωτικό αν το καταναλώσετε ωμό. Αν ωστόσο η γεύση του είναι πολύ δυνατή για εσάς ή σάς δημιουργεί πρόβλημα στις κοινωνικές σας επαφές τότε μπορείτε να πάρετε κάψουλες με εκχύλισμα σκόρδου.

Τσάι
Είναι κοινό μυστικό ότι ένα αχνιστό φλιτζάνι τσάι μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας σας όταν είστε κρυωμένοι. Μαλακώνει τον πονόλαιμο και τον πόνο στο στήθος. Τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι περιέχουν μια ομάδα αντιοξειδωτικών που είναι γνωστά ως κατεχίνες, που έχουν την ιδιότητα να καταπολεμούν τη γρίπη. Αν χρειάζεστε περισσότερους λόγους για να πιείτε τσάι, θα πρέπει να ξέρετε ότι έρευνες έχουν δείξει πως οι κατεχίνες βοηθούν συνολικά την καλή υγεία, και την επιτάχυνση του μεταβολισμού, ενώ προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Στήθος γαλοπούλας χωρίς πέτσα
Άπαχες πρωτεΐνες, όπως το στήθος της γαλοπούλας χωρίς την πέτσα, είναι ψηλά στην λίστα των «μαχητών» της γρίπης. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε τις πρωτεΐνες για την οικοδόμηση των μυών και όντως αυτό ισχύει, ωστόσο βοηθούν και στην οικοδόμηση αντισωμάτων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων στο σώμα. Κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, είναι όλα καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε πολλά από τα φασόλια, τα καρύδια, και τα γαλακτοκομικά.

Hλιόσποροι
Αυτό το τραγανό σνακ είναι από τις καλύτερες φυσικές πηγές βιταμίνης Ε, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα τοιχώματα των κυττάρων από τις βλάβες. Μία μόλις μερίδα (30 γρ.) περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των πνευμόνων, καθώς μπορεί να καταπολεμήσει την επιβλαβή διαδικασία που είναι γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Μια μελέτη του 2003 στη Σκωτία, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες C και Ε είχαν μεγαλύτερη χωρητικότητα πνευμόνων και παρήγαγαν λιγότερο φλέγμα.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Οσο πιο σκούρα είναι τα χόρτα, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά. Ετσι, όταν πρόκειται για την άμυνά μας κατά του κρύου, θα πρέπει να επιλέγουμε ρόκα και κατσαρό λάχανο περισσότερο από το μαρούλι. Τα πικρά λαχανικά όπως η ρόκα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τους πόνους στο στήθος, το συνάχι και το βήχα.

Μύρτιλα
Πρόκειται για σπουδαία αντιοξειδωτικά που ειδικά όταν είναι άγρια είναι ακόμα πιο ισχυρά. Μια μελέτη του 2007 στο Πανεπιστήμιο Cornell διαπίστωσε ότι τα άγρια μύρτιλα (blueberries) περιείχαν τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε φρέσκο φρούτο, επειδή περιέχουν σε πολύ υψηλά επίπεδα ανθοκυανίνες, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Μαύρη σοκολάτα
Οσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει και μπορεί επομένως να καταπολεμήσει τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Πολύ συχνά, ωστόσο, τα διατροφικά οφέλη του κακάο επισκιάζονται από τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη που υπάρχουν στα σοκολατοειδή. Για να δρέψετε τα οφέλη και να αποφύγετε τα ανθυγιεινά πρόσθετα θα πρέπει να καταναλώνετε μόνο μαύρη σοκολάτα που έχει κατά 70% υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, αλλά ακόμα και αυτή σε μικρές ποσότητες.

Μανιτάρια
Όταν πρόκειται για τα μανιτάρια, οι επιλογές σας είναι πολλές: Portobello, shiitake, και Maitake είναι μόνο μερικές από τις ποικιλίες που θα βρείτε στο μανάβικό σας. Ολα τα μανιτάρια περιέχουν κάποια μορφή ενισχυμένων αντιοξειδωτικών, μαζί με κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Τα μανιτάρια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ κάποιες ποικιλίες όπως το Portobello, καλλιεργούνται σε υπεριώδες φως για να τονώσει την παραγωγή της βιταμίνης D.