Υγεία: Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας

Louis Armstrong: Τα χρώματα του ουράνιου τόξου δεν είναι μόνο όμορφα στον ουρανό ή στα πρόσωπα των περαστικών…. Είναι εξίσου όμορφα και υγιεινά στο πιάτο κάθε ανθρώπου…

Ένα ουράνιο τόξο στο πιάτο σας λοιπόν  με καθημερινή κατανάλωση είναι ότι καλύτερο για την υγεία σας.

Από τις πολύχρωμες, υγιεινές τροφές μπορείτε να πάρετε ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού και τη γενική σας υγεία.

Δείτε ποια είναι τα χρώματα του ουράνιου τόξου στις τροφές και ποια είναι τα οφέλη που παρέχουν:

Κόκκινο και φωτεινό ροζ

Οι χαρακτηριστικές κόκκινες τροφές περιλαμβάνουν τα μήλα, τις πιπεριές, τα cranberries, τις ντομάτες, τα ρόδια, ενώ έντονο ροζ χρώμα έχουν το ροζ γκρέιπφρουτ, το καρπούζι, τα κρεμμύδια και τα τεύτλα.

Capture

Τα οφέλη αυτών των υγιεινών τροφών είναι πολύ σημαντικά, με το λυκοπένιο να αποτελεί την κύρια χρωστική ουσία στα κόκκινα λαχανικά και φρούτα. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι το μαγείρεμα των τροφών σας ενισχύει τη δράση του λυκοπενίου, που είναι ένα φωτοχημικό. Το λυκοπένιο βοηθά στη μείωση του κινδύνου της αρτηριακής νόσου και διαφόρων καρκίνων, όπως του προστάτη και του μαστού.

Αυτά τα φωτεινά χρωματιστά τρόφιμα περιέχουν βασικά μέταλλα και βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο και όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το πρόγραμμα της υγιεινής διατροφής σας.

Οι κόκκινες υγιεινές τροφές περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Πορτοκαλί και κίτρινο

Τα πορτοκαλί και κίτρινα υγιεινά τρόφιμα είναι επίσης σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου της καρδιακής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του στομάχου, του οισοφάγου και των πνευμόνων. Αυτό συμβαίνει λόγω του β-καροτένιου, το οποίο βρίσκεται σε πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να βοηθήσουν να επιβραδυνθεί η διαδικασία της γήρανσης. Γι’ αυτό θα πρέπει απαραιτήτως να προσθέσετε αυτά τα έντονα χρώματα στο πρόγραμμα της υγιεινής διατροφής σας.

Capture

Οταν πρόκειται για την όρασή σας, πρέπει να φάτε πορτοκαλί και κίτρινα τρόφιμα, επειδή έχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη C και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα καροτενοειδή πορτοκαλί τρόφιμα (άλφα-καροτένιο, β-κρυπτοξανθίνη και β-καροτένιο) μετατρέπονται σε βιταμίνη Α από το σώμα.

Παραδείγματα πορτοκαλί υγιεινών τροφών είναι τα βερίκοκα, τα πορτοκάλια, τα πεπόνια, οι γλυκοπατάτες, οι κολοκύθες, τα ροδάκινα, τα καρότα, οι πιπεριές καμπάνα, τα χειμωνιάτικα σκουός. Τα κίτρινα περιλαμβάνουν το καλαμπόκι, τα λεμόνια, τα καλοκαιρινά σκουός και τις κίτρινες πιπεριές.

Πράσινο

Τα πράσινα λαχανικά και φρούτα προωθούν επίσης την υγιή όραση, λόγω του πλούτου της αντιοξειδωτικής λουτεΐνης, η οποία βοηθά στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στα μάτια. Για να έχετε λοιπόν υγιή μάτια θα πρέπει να έχετε στην κορυφή της υγιεινής διατροφής σας τις πράσινες τροφές.

Capture

Η λουτεΐνη, που βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μειώνει επίσης τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του μαστού. Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης σημαντικά για να διατηρούνται γερά τα οστά λόγω του ασβεστίου και για την μεταφορά του οξυγόνου ως καλή πηγή σιδήρου.

Οι πράσινες τροφές περιλαμβάνουν τα αβοκάντο, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μαρούλι, το λάχανο, το σπανάκι, τον μαϊντανό, το σέλινο και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Μπλε και Μωβ

Οι μπλε τροφές περιέχουν ανθοκυανίνες (αντιοξειδωτικά) και είναι σαν ασπίδα του οργανισμού σας, βοηθώντας σας να προστατευτείτε από καρδιακές παθήσεις και διαταραχές μνήμης. Τα μπλε μούρα έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιεσδήποτε άλλες υγιεινές τροφές.

Capture

Οι μπλε και μοβ τροφές, όπως οι μελιτζάνες, περιέχουν επίσης πολύ σίδηρο. Αυτό βοηθά στην οξυγόνωση του εγκεφάλου και των άλλων ζωτικών οργάνων. Οι μπλε και μοβ τροφές περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεατίνη, που μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Το μπλε και το μοβ θα τα βρείτε στα βατόμουρα, τις μελιτζάνες, τα σταφύλια και τα δαμάσκηνα.

Ασπρο και μπεζ

Τα λευκά επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Ωστόσο, τα λευκά τρόφιμα θα πρέπει να προτιμηθούν. Εχουν αντιοξειδωτική δράση, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου και σταθεροποιούν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Αυτό δείχνει ότι τρόφιμα όπως το κουνουπίδι και το τζίντζερ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα λευκά προϊόντα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, οι οποίες διευκολύνουν την πέψη.

Capture

Ποια είναι τα άλλα υγιή μπεζ και λευκά τρόφιμα; Περιλαμβάνουν φυτά όπως τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, τις πατάτες, καθώς και τους υγιέστερους των κόκκων (καστανό ρύζι), ξηρούς καρπούς, σπόρους και φασόλια.

Σκεφτείτε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων όσο προετοιμάζεται το γεύμα σας. Αυτά τα υγιεινά τρόφιμα θα πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος της υγιεινής διατροφής σας. Οταν ενσωματώσετε κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου στο φαγητό σας, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι έχετε κάνει το καλύτερο δυνατόν για την υγεία σας.