Τo Stranger Things του Netflix και η αγορά των 122 δισ. δολαρίων…

Λίγες μέρες πριν από την αμερικανική αργία της 4ης Ιουλίου, εκατοντάδες φανς του «Stranger Things» μαζεύτηκαν κατά μήκος της παραλίας στη Santa Monica της Καλιφόρνιας, για να πάρουν μέρος σε ένα πανηγύρι με θέμα τη δημοφιλή σειρά του Netflix Inc. Με βαμβακερά πουκάμισα με τα ονόματα των χαρακτήρων, περίμεναν περισσότερο από μία ώρα για να ανέβουν σε μια ρόδα, να φάνε παγωτό και να βγάλουν selfies σε ένα θάλαμο φωτογραφιών.

H εκδήλωση, η μία από τις δύο στις ΗΠΑ, αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης εκστρατείας μάρκετινγκ που ανέλαβε ποτέ η Netflix, το μεγαλύτερο streaming τηλεοπτικό δίκτυο στον κόσμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Netflix έχει τοποθετήσει το λογότυπο του «Stranger Things» στα ποδήλατα της Schwinn, τα παπούτσια της Nike και τα αναψυκτικά της Coca-Cola, προκειμένου να προωθήσει την τρίτη σεζόν η οποία έκανε πρεμιέρα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Την Δευτέρα, η Netflix ξεκίνησε προμόσιον με τη Microsoft Corp. Ο τεχνολογικός γίγαντας φέρνει πίσω τα Windows 1, την πρώτη έκδοση του λογισμικού που την κατέστησε την πιο πολύτιμη εταιρεία. Η εφαρμογή περιλαμβάνει το Microsoft Paint και τον επεξεργαστή κειμένου Write, καθώς και παιχνίδια και βίντεο από το «Stranger Things». Η σειρά διαδραματίζεται το 1985, το ίδιο έτος που κυκλοφόρησαν τα Windows 1.

Όπως και κάθε καμπάνια, η συγκεκριμένη έχει σχεδιαστεί για να προσελκύει τους υπάρχοντες φανς και να προσελκύει νέους. Και λειτούργησε. Η τρίτη σεζόν παρακολουθήθηκε από 40,7 εκατομμύρια νοικοκυριά κατά τις πρώτες τέσσερις ημέρες, ένα ρεκόρ για τη Netflix. Περισσότερα από 18 εκατομμύρια νοικοκυριά παρακολούθησαν και τα οκτώ επεισόδια.

Πρόκειται όμως και για ένα σημαντικό τεστ, για το αν η Netflix μπορεί να μετατρέψει το «Stranger Things», που είναι ήδη η πιο δημοφιλής πρωτότυπη σειρά της στις ΗΠΑ, σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Η εταιρεία, με παγκόσμιους συνδρομητές που πλησιάζουν τα 160 εκατομμύρια, αρχίζει να κυνηγά ένα κομμάτι της αγοράς των 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξοδεύουν οι καταναλωτές για εμπορεύματα συνδεδεμένα με ψυχαγωγία.

«Η κατηγορία αυτή είναι τεράστια και η Netflix θέλει να παίξει κάποιο ρόλο», δήλωσε ο Gene Del Vecchio, καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. «Θα χρειαστεί ένα στρατηγικό σχέδιο αν θέλει πραγματικά να αποκομίσει τα οφέλη αυτής της αγοράς».

Οι μεγαλύτερες εταιρείες ψυχαγωγίας παγκοσμίως είναι χτισμένες σε επιτυχίες όπως οι «SpongeBob SquarePants», «Star Wars» και «Batman» που παραμένουν στην επικαιρότητα μέσω T-shirts, παιχνιδιών και βιντεοπαιχνιδιών πολύ καιρό μετά το τέλος των προγραμμάτων αυτών. Τα «Star Wars» έχουν παράγει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις προϊόντων.

Παρά την επιτυχία της Netflix, η εταιρεία έχει αγωνιστεί για να ξεπεράσει την κριτική που ασκεί η βιομηχανία, ότι παράγει προγράμματα που δεν μένουν ποτέ για πάνω από μερικές εβδομάδες στο προσκήνιο. Η εταιρεία ακυρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων σειρών μετά από μερικές μόνο σεζόν, επειδή η τηλεθέαση πέφτει. Η διατήρηση του ενδιαφέροντος είναι το κλειδί, αν η Netflix θέλει τα προγράμματά της να πουλήσουν παιχνίδια, ρούχα και βιντεοπαιχνίδια.

Το «Stranger Things» έκανε πρεμιέρα το 2016 με λίγους φανς. Ένα σόου νοσταλγίας για τη δεκαετία του ’80, η σειρά δημιουργήθηκε από δύο αδέρφια που δεν είχαν κάποια επιτυχία στο όνομά τους και ένα cast γεμάτο από παιδιά.

Ωστόσο, οι θεατές αυξήθηκαν αμέσως. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το cast πρωταγωνιστούσε σε εξώφυλλα περιοδικών και talk shows. Η σειρά προτάθηκε για βραβεία Emmy και, σύμφωνα με εξωτερικές εκτιμήσεις, ήταν μια από τις πιο προβεβλημένες πρωτότυπες σειρές της Netflix.

Το «Stranger Things» απέδειξε ότι η Netflix θα μπορούσε να κάνει μια τεράστια επιτυχία από μόνο της. Σε αντίθεση με το «House of Cards», το «Orange Is the New Black» ή το «The Crown», η σειρά δημιουργήθηκε χωρίς τη βοήθεια κάποιου μεγάλου στούντιο.

Είναι ανοιχτό το ερώτημα εάν η Netflix μπορεί να αναπτύξει προγράμματα που θα υποστηρίζουν τις πωλήσεις προϊόντων. Το streaming εξακολουθεί να είναι στις πρώτες του μέρες και η εταιρία κάνει το ντεμπούτο ολόκληρης της σειράς ταυτόχρονα, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διατήρηση της προσοχής των θεατών όπως το εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Ωστόσο, καμία από αυτές τις ανησυχίες δεν έχει σταματήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου να συνεργαστούν με τη Netflix και το «Stranger Things» για να προσεγγίσουν νέους πελάτες.

Η μετοχή της εταιρείας έχουν ενισχυθεί κατά 41% φέτος, σε σύγκριση με κέρδη 19% για το σύνολο του δείκτη S&P 500.