Τ.Κουίκ: “Επιμένουμε σε εθνική διαχείριση ενός εθνικού θέματος όπως το Κυπριακό”

Ο εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.Τέρενς Κουίκ,μετά τη λήξη του Συβουλίου εξωτερικής πολιτικής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με επιστολή του Προέδρου μας ζητήσαμε, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης Αντώνης Σαμαράς δεν το αποδέχτηκε. Εμείς επιμένουμε, όμως, ότι η πρότασή μας σημαίνει μια εθνική διαχείριση ενός εθνικού θέματος, όπως το Κυπριακό, αλλά κι όλων των άλλων ζητημάτων στην εξωτερική μας πολιτική, που έχουν πάρει δυσάρεστη τροπή, όπως το Σκοπιανό ή το Αιγαίο. Αλλά και το θέμα της ΑΟΖ σε σχέση με το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Βεβαίως, ήταν χρήσιμη η σημερινή σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής, αλλά επιμένουμε ότι μετά το ΕΣΕΠ, είναι ακόμα πιο επιτακτική η πρόταση Καμμένου».

Ο κ. Κουίκ, μετά το τέλος της συνεδρίασης  στην οποία συμμετείχε μαζί με τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου του Κινήματος πρ. Πρέσβη Λευτέρη Καραγιάννη, πρ’οσθεσε:

«Εκτός από τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μου για τα θέματα της ατζέντας, έθεσα και το θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας στα Ανατολικά Βαλκάνια, που εμπεριέχει και την στάση της στην Θράκη μας.
Βεβαίως, η Θράκη είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής, αλλά έχουμε να κάνουμε με ένα Προξενείο, που παρεμβαίνει ωμά στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, ανεβοκατεβάζοντας Βουλευτές, Δημάρχους, Περιφερειάρχες και Συμβούλους, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη κορυφαία παρέμβαση του στις Ευρωεκλογές, με το Κόμμα του DEB, που «γκριζάρισε» για πρώτη φορά το χάρτη στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή.

Ανέφερα και το παράδειγμα της προσπάθειας εκτουρκισμού των Μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών, όπως οι Πομάκοι και οι Ρομά, μέσω της τουρκικής γλώσσας, επιδεικνύοντας – σε όσους το αμφισβήτησαν – ακόμη και τα τουρκόγλωσσα φυλλάδια που είχαν τυπώσει εκπρόσωποι Κομμάτων και Συνδυασμών στις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου.

Τέλος, ζήτησα να ανασυρθεί από τα συρτάρια το ομόφωνο Διακομματικό Πόρισμα του 1992, που δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί «έπεσε μέσα σε μια νύχτα» και που δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα από τους επόμενους έξι Πρωθυπουργούς.

Πρόκειται για την Διακομματική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Γιώργο Στεφανόπουλο και Γενικό Γραμματέα τον Στέλιο Παπαθεμελή, που κατέγραψε όλες τις ενέργειες που έπρεπε και πρέπει να γίνουν στους τομείς Οικονομίας, Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Παιδείας, Συγκοινωνιών, Θρησκειών κτλ.

Δυστυχώς, αντί για αυτό το πόρισμα, που μπορεί να φέρει την «Ανάσταση» στη περιοχή της Θράκης, ακόμη και αν γίνει στο 50% του, καταντήσαμε μέσα από τον καταστροφικό ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, να «φτιαχτεί» ένας Ίασμος και κάποια μέρα να έχουμε – που το απεύχομαι – αντίστοιχο θέμα με τον Δήμο της Κομοτηνής.

Μένω με την υπόσχεση του Υπουργού Εξωτερικών, ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας στα Ανατολικά Βαλκάνια, με επιπτώσεις και στη Θράκη, θα απασχολήσει σύντομα το ΕΣΕΠ».