Τ.Γιασεμίδης: Ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι ενεργούν χωρίς Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Ο Γραμματέας της Θεματικής Οικονομίας του Κ.Σ. της ΕΔΕΚ, Τάσος Γιασεμίδης, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το χθεσινό Eurogroup και τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου αλλά και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή.

Συγκεκριμένα δήλωσε σχετικά με το χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης: “Το χθεσινό Eurogroup καταδεικνύει την κρισιμότητα των στιγμών που περνά η Κυπριακή Οικονομία. Η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε εκβιαστικά διλλήματα, με ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να ενεργούν εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”.

Επιπλέον σημείωσε ως θετικό γεγονός τη συμμετοχή της Moneyval στην έρευνα λέγοντας: “Στα θετικά καταγράφεται η συμμετοχή της Moneyval στην έρευνα που θα διεξαχθεί, κάτω από την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας και με τη συμμετοχή ιδιωτικού οίκου, όσον αφορά τις διαδικασίες αντιμετώπισης φαινομένων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη συμφωνία των όρων εντολής της έρευνας , ώστε σε καμία περίπτωση να μην επηρεάζεται αρνητικά η αξιοπιστία της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο και να πλήττεται η εμπιστοσύνη των ξένων καταθετών”.

Ενώ για τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ανέφερε πως: ”

Χαιρετίζουμε την τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών και ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε ανορθόδοξη λύση.
Είναι ξεκάθαρο ότι οποιεσδήποτε τοποθετήσεις για κούρεμα, οι οποίες δυστυχώς συντηρούνται από συγκεκριμένους Ευρωπαίους εταίρους μας, δεν πλήττουν μόνο την Κύπρο αλλά και την ίδια την Ευρωζώνη. Μια τέτοια στάση ουσιαστικά θα καταδεικνύει αλλαγή της πολιτικής της Ευρωζώνης και θα οδηγήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις του Ευρώ θέτοντας σε αμφιβολία τη βιωσιμότητα του ενιαίου νομίσματος”.

Τέλος σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις: “Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, θα μπορούσε να εξεταστεί πιθανή μετοχοποίηση συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών, με συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών να παραχωρείται σε στρατηγικό επενδυτή, στους εργαζόμενους και στο ευρύτερο κοινό.Οποιεσδήποτε όμως μετοχοποιήσεις πρέπει να γίνονται σε περιόδους οικονομικής σταθερότητας ή ακόμη ανάπτυξης και μετά από σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να διασφαλίζονται τα σωστά οικονομικά ανταλλάγματα, οι θέσεις εργασίας, η διατήρηση του ανταγωνισμού και η πρόσβαση όλων των κατοίκων σε κοινωνικά αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό”.

Η ανακοίνωση κλείνει με τη δήλωση πως η ΕΔΕΚ θα στηρίξει την κυβέρνηση στη προσπάθεια βελτίωσης των όρων του μνημονίου: “Αναμένεται τις επόμενες μέρες να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τη συνομολόγηση της τελικής δανειακής σύμβασης. Το ΚΣ ΕΔΕΚ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης για βελτίωση των όρων του Μνημονίου μέσα από τεχνοκρατικά τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις ώστε να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, η κοινωνική συνοχή και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας”.