Τύπος και τσιγάρα στα περίπτερα

*Του Ανδρέα Θεοδούλου

Το θέμα της αποκλειστικότητας του Τύπου και των καπνικών προϊόντων για τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης, επανήλθε στο προσκήνιο σε πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Εμπορίου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιπτερούχοι.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα είδαν θετικά μία τέτοια εξέλιξη και δήλωσαν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες πλήγηκαν περισσότερο από κάθε άλλη επιχείρησηαπό τη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου των καταστημάτων.

Πέραν αυτού όμως, μία τέτοια εξέλιξη θεωρούμε ότι θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι θα είχε θετικές προεκτάσεις σε σειρά άλλων θεμάτων, τα οποία καταγράφω πιο κάτω:

• Με τον καθορισμό συγκεκριμένων σημείων πώλησης των τσιγάρων, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Ο έλεγχος των καπνικών προϊόντων και των τσιγάρων από το κράτος θα καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικός, αφού αυτή τη στιγμή η Κύπρος ταλανίζεται από το χαώδες περιβάλλον που επικρατεί από το λαθρεμπόριο τόσο μέσω κατεχομένων όσο και από σημεία πώλησης εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν συμβατή και με τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για μείωση της διάθεσης και προώθησης των τσιγάρων. Ευρωπαϊκές οδηγίες καθιστούν την πώληση των τσιγάρων ακόμη πιο αυστηρή και σύντομα θα εφαρμοστούν και στην Κύπρο οι οδηγίες για αλλαγές στις συσκευασίες.

• Λόγω της υποχρεωτικής αναγραφόμενης τιμής στον Τύπο και στα τσιγάρα, αποκλείονται οποιαδήποτε περιθώρια αισχροκέρδειας από τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης. Τα περιθώρια κέρδους των περιπτερούχων από την πώληση καπνικών προϊόντων είναι ελάχιστη αφού καθορίζονται και μάλιστα τροποποιούνται αυθαίρετα σε αρκετές περιπτώσεις από τους καπνεμπόρους και καπνοβιομηχανίες.

• Τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης αποτελούν σημεία πώλησης τσιγάρων και Τύπου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η συνήθης αυτή πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί και στην Κύπρο (τα εξειδικευμένα καταστήματα καπνικών προϊόντων θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά). Λόγω ακριβώς των πολύ χαμηλών περιθωρίων κέρδους στα καπνικά δεν θα πρέπει να περιοριστεί ο κατάλογος των προϊόντων που πωλούν τα περίπτερα, όπως έγινε στην Ελλάδα και τελικά οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτού του είδους έχουν κλείσει. Κατά κύριο λόγο, η αποκλειστικότητα του Τύπου και των τσιγάρων θα λειτουργήσει θετικά ως προς την αύξηση της επισκεψιμότητας στα καταστήματά μας, τα οποία παλεύουν να επιβιώσουν, και όχι για την αύξηση του κέρδους μας από τα προϊόντα αυτά.

• Τελευταίο αλλά και το πιο σημαντικό, με την αποκλειστικότητα των δύο αυτών προϊόντων, προστατεύεται για τα επόμενα χρόνια η ταυτότητα των περιπτέρων και των καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης.

Για την υλοποίηση των πιο πάνω, καθοριστικό ρόλο θα παίξει τόσο η Βουλή όσο και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.Πιστεύουμε, ότι μέσω μίας ουσιαστικής νομοθεσίας, υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να προστατευθεί η ταυτότητα και η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεών μας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια με στόχο την κάλυψη των έκτακτων και συμπληρωματικών αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή.

*Πρόεδρος Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ)