Τόκιο: Φορώντας ως μάσκα το πρόσωπο ενός ξένου

Τόκιο: Φορώντας ως μάσκα το πρόσωπο ενός ξένου

Οι μάσκες είναι σε φοβιστικό βαθμό ρεαλιστικές. Μόνον δύο χαρακτηριστικά προδίδουν ότι είναι μάσκες: τα μάτια και τα χείλη είναι ακίνητα.

Το κατάστημα Kamenya Omote στο Τόκιο, το οποίο πωλεί καλλιτεχνικές μάσκες για πάρτι, κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραγωγές, άρχισε να παράγει μάσκες από τρισδιάστατο εκτυπωτή που έχουν ως μοντέλο το πρόσωπο ενός ξένου.

Οι μάσκες είναι σε φοβιστικό βαθμό ρεαλιστικές. Μόνον δύο χαρακτηριστικά προδίδουν ότι είναι μάσκες: τα μάτια και τα χείλη είναι ακίνητα.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Shuhei Okawara μίλησε, προσφάτως, για το εγχείρημα στο Hyperallergic.

«Η ειδική τεχνική τυπώματος του προσώπου ήταν η ιδέα ενός μηχανικού τυπογραφικής εταιρείας. Υπάρχουν πολλοί μηχανικοί στον κόσμο που δημιουργούν ρεαλιστικά πρόσωπα, αλλά εμείς έχουμε τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής τέτοιων μασκών, 100 κομμάτια από κάθε μία τον μήνα» διευκρίνισε ο Okawara.

To Kamenya Omote είναι στη συνοικία Kyojima της ιαπωνικής πρωτεύουσας. «Είναι μια όμορφη συνοικία, όπου οι παλιοί δρόμοι του Τόκιο είναι ακόμα ζωντανοί. Βασικά, είμαι ένας ντίλερ που πωλεί μάσκες ως καλλιτεχνήματα. Έχω επίσης εστιατόρια και αναλαμβάνω και δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα για λογαριασμό εταιρειών, αλλά το κατάστημα με τις μάσκες είναι ανεξάρτητη επιχείρηση. Απλά, μ’ αρέσει να διασκεδάζω και να κάνω τρελά πράγματα» εξομολογήθηκε ο Okawara.

Δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάτι τρομακτικό σε αυτές τις μάσκες. «Έχω συνηθίσει να τις βλέπω και δεν αισθάνομαι καμιά δυσφορία. Όπως το κυβερνοπάνκ, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Αν η αντιγραφή του προσώπου γίνει κάτι σύνηθες, θα είχε για παράδειγμα ενδιαφέρον να μπορείς να διασώσεις το πρόσωπό σου από όταν είσαι νέος ή να μπορείς κατά βούληση να αλλάζεις πρόσωπο. Αλλά μ’ ενδιαφέρει περισσότερο το τι συμβαίνει με τα σώματα, γιατί πρόσωπο και σώμα είναι αδιαχώριστα» είπε.