Τσούγκρισαν…από τώρα αυγά Μαξίμου-ΝΔ

Συνέχεια στη χθεσινή αντιπαράθεση που είχαν στη Βουλή έδωσαν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους Υπουργούς του επιχείρησε να τονώσει το ηθικό τους χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τη συμφωνία «στο σύνολό της υπερασπίσιμη», με το επιχείρημα ότι δεν πέρασαν όλα όσα ήθελε το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι μπορεί να έχουν την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά η κυβέρνηση έχει το μομέντουμ, το οποίο, σημείωσε, πρέπει να αξιοποιηθεί για να υπάρξει αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα επισήμανε στους Υπουργούς του αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη και πως «γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια».

Ο Τσίπρας περιέγραψε τι περιλαμβάνει η συμφωνία:
-Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018).

-Συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018.

-Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.

-Όχι ανταπεργία.

-ΔΕΗ -εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.

-Όχι επιπλέον μέτρα για το 2018.

-Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.

-Εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης και μιας συνολικής συμφωνίας.

Είπε ειδικότερα ότι στις 21 – 22 Απρίλη πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος και ότι πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη Σύνοδο, πού καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος.

Και στη συνέχεια:

-Επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας.

-Συνεδρίαση Eurogroup – Πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μαΐου για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

-Ανοίγει ο δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

«Στο σύνολο της μια συμφωνία υπερασπίσιμη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές.

Τέλος προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές:

-Σύνταγμα

-Τοπική Αυτοδιοίκηση

-Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

-Πρωτοβάθμια Υγεία

Εντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ η οποία επισήμανε ότι:

«Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο είναι μια αποτυχημένη απολογία για την πολιτική του», τονίζει η Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, προσθέτει ότι: «Ούτε μια λέξη για τη μείωση του αφορολόγητου, ούτε μια λέξη για την περικοπή των συντάξεων και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, ούτε μια λέξη για τα σκληρά μέτρα που έχουν την υπογραφή του».Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει επίσης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε κατ’ επανάληψη, στο παρελθόν, ότι δεν θα επιβάλει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα.