Τσουρής: Το ταμείο συντάξεων της CYTA αγόρασε ανάπτυξη και όχι χωράφι

Το Ταμείο Συντάξεων της CYTA αγόρασε ανάπτυξη που αποτελείται από τέσσερα κτήρια με γραφεία και είναι λάθος και ψέμα να λέγεται ότι το ταμείο αγόρασε χωράφι €1,2, δις για €19 εκατομμύρια και η προσπάθεια που γίνεται για να δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση είναι υποβολιμαία, ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ και τέως μέλος του ΔΣ της CYTA που ex officio διετέλεσε και μέλος της διαχειριστικής επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής.

Ο κ. Τσουρής κατέθεσε στην ερευνητική επιτροπή σειρά εγγράφων όπως και τα κείμενα της αρχικής συμφωνίας και της συμπληρωματικής συμφωνίας του ταμείου συντάξεων με την εταιρεία Wadnig Trading για την επένδυση στο έργο AERO Δρομολαξιά και δήλωσε έτοιμος να παρουσιαστεί εκ νέου στην επιτροπή για να απαντήσει σε ερωτήσεις και να παράσχει όπως είπε όλη την πληροφόρηση που κρίνει αναγκαία η ερευνητική επιτροπή για να επιτελέσει το έργο της.

Αρχικά ορίστηκε να συνεχισθεί η κατάθεση του κ. Τσουρή την προσεχή Τετάρτη, αλλά έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής και την προσεχή Δευτέρα.

Ο κ. Τσουρής ανέγνωσε κείμενο 22 σελίδων το οποίο και κατέθεσε στην ερευνητική επιτροπή.

Αρχικά ανέφερε ότι διορίστηκε στο ΔΣ της CYTA μέσα Ιουλίου 2010 και ότι παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τη 16η Ιανουαρίου 2013 που διορίστηκε Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ και πρόσθεσε ότι με το διορισμό στο ΔΣ μετείχε αυτόματα και στη διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της CYTA. Ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η αλληλογραφία του Ταμείου της CYTA με την Wadnig Trading για την αγορά στη Δρομολαξιά είχε ήδη αρχίσει.

Ο κ. Τσουρής ανέφερε ότι η διαχείριση του Ταμείου γίνεται με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι κατά την υπό εξέταση περίοδο σύμβουλοι του Ταμείου ήταν οι AON Hewitt, οι οποίοι στην κατανομή των επενδύσεων του ταμείου εισηγήθηκαν στοχευόμενη κατανομή επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία 20%.

Συνεχίζοντας είπε ότι για τις επενδύσεις του ταμείου υπήρχαν πέντε σύμβουλοι εκ των οποίων ο οίκος Αντώνης Λοΐζου και Συνεργάτες συμβούλευαν τη διαχειριστική επιτροπή για επενδύσεις σε ακίνητα και εξήγησε περαιτέρω πως για επενδύσεις ζητούνταν εκτιμήσεις από δύο εκτιμητές γης.

Στη συνέχεια ο κ. Τσουρής είπε ότι η συμβουλευτική επιτροπή επενδύσεων μελέτησε στις 6 Αυγούστου 2010 πρόταση που υπέβαλε η εταιρεία Glarisano Enterprises για πώληση στο ταμείο 4 εκ των 9 κτηρίων γραφειακής ανάπτυξης που προγραμμάτιζε στο χώρο του νέου αεροδρομίου Λάρνακας.

Το κάθε κτήριο θα ήταν 1660 τετραγωνικών και η τιμή πώλησης ήταν €3.000 ανά τετραγωνικό έναντι συνολικού ποσού €19, 92 εκατομμυρίων συν ΦΠΑ.

Περαιτέρω είπε στην ερευνητική ότι η διαχειριστική επιτροπή του ταμείου ενημερώθηκε από τη διευθύντρια χρηματοοικονομικής διαχείρισης ότι η Glarisano Enterprises ήταν η μοναδική μέτοχος της Wadnig Trading. Ανέφερε ακόμα ότι στη συγκεκριμένη συνεδρία κατατέθηκε ο τίτλος ιδιοκτησίας του τεμαχίου του οποίου ως ιδιοκτήτης κατά 7/10 φερόταν η Wadnig Trading.

Ο κ. Τσουρής είπε στη συνέχεια ότι η εταιρεία παρουσίασε εκτίμηση καταναγκαστικής πώλησης του ακινήτου που έγινε από τους εκτιμητές Landtourist Valuations €10,2 εκ ενώ η εκτίμηση από τους εκτιμητές γης που εκτίμησαν την πλήρη ανάπτυξη ήταν από τους George Georgiades €21,760.000 και Rois Nikolaidis €19.660.00.

Περαιτέρω, με βάση τις αξίες ενοικίων της περιοχής η George Georgiades εκτίμησε ότι τα έσοδα που μπορούσε να έχει το ταμείο από την είσπραξη ενοικίων θα ανέρχονταν στο €1,6 εκ ετησίως ενώ η Rois Nikolaidis σε €1,2 εκ ετησίως.

Μεταξύ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσμέτρησε η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου, ανέφερε ο κ. Τσουρής ήταν το γεγονός ότι το έργο θα πρόσφερε λύσεις σε συγκριτικά χαμηλότερες τιμές από ότι η Hermes Airport ενώ στα μειονεκτήματα προσμέτρησε το γεγονός ότι η περιοχή ήταν αμιγώς οικιστική, ότι δεν είχε ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο και ότι η οικονομική κρίση πιθανόν να επηρέαζε το χρόνο ενοικίασης και το ύψος το ενοικίων.

Συνεχίζοντας είπε ότι η συμβουλευτική επιτροπή επενδύσεων υπέβαλε ομόφωνα εισήγηση στη διαχειριστική επιτροπή για αγορά του έργου έναντι €19.600.000 υπό την προϋπόθεση θα τίθετο πρώτη υποθήκη στο τεμάχιο προς όφελος του ταμείου, μείωση της αρχικής υποθήκης του ακινήτου στα €2 εκ η οποία θα παραμείνει προς όφελος του ταμείου για περίοδο δύο ετών και την παράδοση των κτηρίων, εγγύηση για ελάχιστη απόδοση του έργου 6% για δύο χρόνια, η πληρωμή να γίνει με προκαταβολή €9 εκ. με την υποθήκευση του ακινήτου και το υπόλοιπο ανάλογα με την πρόοδο του έργου.

Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία υπογράφηκε στις 25/2/2011 για αγορά του 48% των 7/10 του τεμαχίου και ενημέρωσε την ερευνητική επιτροπή πως κατά την αδειοδότηση της ανάπτυξης άλλαξαν τα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια με περισσότερα τετραγωνικά που αφορούσαν ποσό €1,717.650 συν ΦΠΑ και παρόλο που αφορούσαν χώρους στάθμευσης που δεν είναι προς όφελος του ταμείου επειδή αποτελούν βοηθητικούς και όχι γραφειακούς χώρους, κρίθηκε ότι προσφυγή σε διαιτησία μπορούσε να αποβεί σε βάρος του ταμείου για αυτό και προτάθηκε στην εταιρεία το ταμείο να αγοράσει και το υπόλοιπο 52% του τεμαχίου. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις και στις 19.4.2012 υπογράφηκε συμπληρωματική συμφωνία έναντι €4.225.000.

Ανέφερε ότι μετά από καταγγελία της ΣΕΤΕΠ ΑΤΗΚ σε Βουλευτές για κακή επένδυση του ταμείου στη Δρομολαξιά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου άρχισε να εξετάζει το θέμα στις 25.1.2011. Περαιτέρω είπε ότι στην Επιτροπή Ελέγχου χωρίς να καταγράφεται στον κατάλογο προσκεκλημένων παρουσιάστηκε ο Γιάννος Κωνσταντίνου ο οποίος ανέφερε ότι είχε και εκείνος ανάπτυξη στην περιοχή και υπέβαλε πιο συμφέρουσα πρόταση μέσω του Χριστάκη Πίττα για πώληση της στο Ταμείο.

Είπε ακόμα πως ο κ. Κωνσταντίνου υπέβαλε πρόταση στο ταμείο στις 13.3.2011 για εκπόνηση σχεδίων για μετατροπή της οικιστικών συγκροτημάτων σε γραφειακή ανάπτυξη που την πρόσφερε στο ταμείο έναντι €22.444.000.

Ενημέρωσε ακόμα την ερευνητική επιτροπή ότι ο Χριστάκης Πίττας ενημέρωσε την Επιτροπή Ελέγχου ότι ουδέποτε κατέθεσε, όπως ήταν ο ισχυρισμός του κ. Κωνσταντίνου, πρόταση προς το ΔΣ της CYTA και πως ουδέποτε είχε επικοινωνία με μέλη του ΔΣ του οργανισμού.

Ο κ. Τσουρής είπε πως στη δεύτερη συμφωνία για ακόμα μεγαλύτερη διασφάλιση ενεχυριάστηκαν οι μετοχές της εταιρείας και κατέθεσε στην ερευνητική επιτροπή το ενεχυριαστήριο.

Ο κ. Τσουρής ανέφερε ότι συμμετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή του Ταμείου, ότι διατέλεσε 6 χρόνια μέλος του Πολεοδομικού Συμβουλίου και πως για κάποιο διάστημα ήταν μέλος του Πολεοδομικού Συμβουλίου και μέλος του ΔΣ της CYTA.

Διευκρίνισε ότι στο Πολεοδομικό Συμβούλιο αντιπροσώπευε το ΕΤΕΚ και αντικαταστάθηκε μετά τις εκλογές στο ΕΤΕΚ.

Ο κ. Τσουρής είπε ότι η ορθότητα των επενδυτικών κινήσεων της διαχειριστικής επιτροπής επιβεβαιώνεται από την αναλογιστική εκτίμηση με αναφορά την 31η Δεκεμβρίου 2012, η οποία τοποθετεί το επίπεδο χρηματοδότησης σε 116,5% των υποχρεώσεων του Ταμείου προσθέτοντας ότι διαχείριση γίνεται με πλήρη διαφάνεια και στόχο την ευημερία του Ταμείου.

Είπε τέλος ότι η κατασκευή του έργου προχωρά και αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2013 αρχές του 2014.