Τσιόδρας: Θεωρείται βέβαιο, το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέφερε ότι  «η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο», ενώ κάλεσε σε επαγρύπνηση. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας με την πανδημία.

«Το απαγορευτικό οδήγησε στη μείωση του ρυθμού νέων λοιμώξεων σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, οι οποίες όμως ήδη ετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα», προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε, «σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νόσων θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ιού με ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, τη στιγμή μάλιστα, που μικρά ποσοστά ανοσίας διαπιστώνονται στην Ευρώπη».

«Θα ήθελα να τονίζω την προσοχή όλων μας για αυξημένη εγρήγορση ιδιαίτερα σε περιοχές που μπορεί να λειτουργήσουν πιο εύκολα ως εστίες μετάδοσης του ιού. Δηλαδή κλειστούς χώρους, περιοχές που μπορεί να οδηγήσουν σε πολλαπλές επαφές με συνανθρώπους μας και ανθρώπους που μπορεί να είναι φορείς του ιού», ανέφερε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η κύρια πηγή μετάδοσης του πολύ καλά προσαρμοσμένου στον άνθρωπο νέου ιού, σύμφωνα με επικαιροποιημένες οδηγίες, είναι πως ο ιός στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων μεταδίδεται με αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα μας και φυσικά από άνθρωπο στον άνθρωπο. «Κομβικά σημεία στη διασπορά του φαίνεται πως είναι εστίες υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους με μαζικό συνωστισμό ατόμων», τόνισε.

Ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας έφερε ως παράδειγμα νέο που επισκέφθηκε διαδοχικά τρεις χώρους νυχτερινής διασκέδασης στη Νότια Κορέα, οδήγησε στην ιχνηλάτηση 7.200 ατόμων από πέντε παρόμοιους χώρους και τελικά στην εργαστηριακή διάγνωση δεκάδων περιπτώσεων.

«Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Λονδίνου πολλαπλές επιδημίες ξεκινούν από τέτοιους χώρους. Φέρνω ως παράδειγμα τις κατοικίες μεταναστών στη Σιγκαπούρη, τα μπαρ ζωντανής μουσικής στην Ιαπωνία, τα κρουαζιερόπλοια,τα πλοία, τα εργοστάσια επεξεργασίες κρέατος στις ΗΠΑ, τα θέρετρα του σκι στην Αυστρία και Βόρεια Ιταλία, τα οποία διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πανδημία», σημείωσε. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας το 99,7% των μεταδόσεων της νόσου φαίνεται να συμβαίνει εκεί.

«Παραμένει εξαιρετικά σημαντικό και αυτή την περίοδο που εμείς καταγράφουμε μικρότερη κυκλοφορία του ιού, να τηρούμε μέτρα απόστασης, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, τους κλειστούς χώρους και φυσικά να τηρούμε τις οδηγίες. Και να μένουμε σπίτι εάν έχουμε συμπτώματα. Ελπίζω να καταφέρουμε να γυρίσουμε κάποια στιγμή στην ίδια κανονικότητα. Ο δρόμος μας προς την επιστροφή κάθε άλλο παρά εύκολος είναι, η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο», κατέληξε.

Κλειδί οι εστίες υπέρ μετάδοσης

Όσον αφορά το δείκτη k που μελετά τις εστίες υπέρ μετάδοσης του ιού, φαίνεται ότι αυτός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους ιούς Mers και Sars είπε ο κος Τσιόδρας και εκτίμησε ότι «θα μας βοηθήσει στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε πρωτόκολλα μετάδοσης της νόσου , ιδίως όταν βλέπουμε ότι το 99,7% προκύπτει από φαινόμενα υπέρ μετάδοσης σε κλειστούς χώρους όπου ένας «αθώος» ασυμπτωματικός μεταδίδει τη νόσο σε δεκάδες άλλους». Στο σημείο αυτό ανέφερε το παράδειγμα ασθενή από τη Ν.Κορέα που σε ένα βράδυ επισκέφθηκε 3 διαφορετικά κέντρα διασκέδασης και απαιτήθηκε να ιχνηλάτηθουν 7200 άτομα από πέντε παρόμοιους χώρους και τελικά να βρεθούν θετικά στον ιό δεκάδες άτομα. Ο δείκτης k τόνισε ότι θα μας βοηθήσει «με τον κατάλληλο τρόπο να προλαμβάνουμε ακόμα περισσότερες εστίες όπου υπάρχει ξαφνική διασπορά του ιού».

Ο κύριος Τσιόδρας μίλησε με έμφαση για τους χώρους και τις περιοχές όπου υπάρχουν πολλές επαφές και συγχρωτισμός, λέγοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός μεταδίδεται με αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα όταν μιλάμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Τέλος αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν δείξει ότι σε χώρους συγχρωτισμού όπου υπήρξαν περιπτώσεις όπου το 80% των μολύνσεων προήλθε από το 10% των κρουσμάτων, ενώ σε άλλες φάνηκε ότι μόλις το 5% ήταν ικανό για να μολυνθούν τόσο υψηλά ποσοστά πληθυσμού.