Τσαβούσογλου: Προσωπικός φίλος ο Δένδιας… Χάσιμο χρόνου η ομοσπονδία στην Κύπρο

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τοποθετεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα, όπως δήλωσε από την Πορτογαλία, την οποία επισκέπτεται επισήμως. «Υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας για να έχουμε έναν πολύ καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών (Νίκος Δένδιας) είναι προσωπικά πολύ καλός φίλος μου. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουμε μαζί του διάλογο», προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο υποστήριξε ότι η Τουρκία επιδιώκει την ίση κατανομή των υδρογονανθράκων και επανάφερε το ζήτημα της πολυμερούς διάσκεψης. «Τώρα έχουμε μια άλλη δυνατότητα για διάλογο», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι είναι δυνατή η συνεργασία με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. «Στην πραγματικότητα, ο κύριος σκοπός αυτής της διάσκεψης είναι να επιτευχθεί επιτέλους μια συμφωνία στην οποία όλα τα μέρη να μπορούν να πάρουν ένα κοινό μερίδιο», είπε σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι σε διαβουλεύσεις για το θέμα με τον Ζοζέπ Μπορέλ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Χάσιμο χρόνου η ομοσπονδία στην Κύπρο
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε και πάλι τη λύση των δύο κρατών, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα εδώ και 52 χρόνια.

«Η λύση των δύο κρατών δεν είναι μόνο δική μας άποψη. Στην πραγματικότητα, προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Αναστασιάδη», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Κύπρου μοιράστηκε αυτές τις απόψεις τόσο με τον ίδιο όσο και με άλλους. «Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Πρέπει να είμαστε σε θέση να καθορίσουμε τί πρόκειται να διαπραγματευτούμε. Για το λόγο αυτό, πρότεινα μια άτυπη συνάντηση υπό τη μορφή 5+ΟΗΕ», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι τα ΗΕ έχουν αποδεχτεί μια τέτοια συνάντηση.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη. Οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι για αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η διαπραγμάτευση για την ομοσπονδία θα ήταν χάσιμο χρόνου. Εάν επρόκειτο να συνεχίσουμε για άλλα 52 χρόνια διαπραγματεύσεων για την ομοσπονδία, είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρούμε ποτέ λύση». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε παράλληλα έτοιμος να ανοίξει μία νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ με την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.