Τσαβούσογλου: Θα ανοίξει το κεφάλαιο 23 αν αρθεί το πολιτικό εμπόδιο που έθεσε η Κύπρος

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό για θέματα ΕΕ Μεβλούτ Τσαβούσογλου  η Άγκυρα είναι σε θέση να ανοίξει το κεφάλαιο 23 αν αρθεί το πολιτικό εμπόδιο που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να στηρίξει περισσότερο από όλους τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

“Εάν αρθεί το πολιτικό εμπόδιο, είμαστε σε θέση να ανοίξουμε το κεφάλαιο 23”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός, λέγοντας ότι οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν με την Τουρκία για το άνοιγμα του κεφαλαίου.

Ερωτηθείς για το κεφάλαιο 23 που αφορά τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το κεφάλαιο δεν άνοιξε για πολιτικούς λόγους επειδή το μπλοκάρει η νότια Κύπρος, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε ότι έχουν εκπληρώσει τα κριτήρια ανοίγματος του κεφαλαίου 23. “Με τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία και τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για το άνοιγμα του κεφαλαίου 23”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να στηρίξει περισσότερο από όλους την διαδικασία λύσης στο Κυπριακό ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε ότι επιθυμούν να υπάρξει λύση το συντομότερο λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. “Και προηγουμένως, το 2004, δείξαμε αυτή την αποφασιστικότητά μας. Και αυτή την στιγμή στηρίζουμε πλήρως”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι από τον Ιούλιο που η Ιταλία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από την Ελλάδα θα δουν αν σε αυτή την νέα περίοδο η ΕΕ θα δείξει αποφασιστικότητα για το άνοιγμα του κεφαλαίου 23 του οποίου “η διαπραγματευση είναι μακρά και δύσκολη”, όπως είπε. “Αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να το ανοίξουμε”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Δεχόμενος τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Ρίτσαρντ Μουρ στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Βρετανία στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας χωρίς όρους και οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες σε όλα τα επίπεδα.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι εργάστηκαν στενά με την Βρετανία για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που συνάντησε η Τουρκία κατά την ενταξιακή της διαδικασία, προσθέτοντας ότι από τότε που έφτασε στην Άγκυρα ο Βρετανός Πρέσβης Μουρ συναντήθηκαν αρκετές φορές.

Check Also

ΥΠΕΞ για κατάληψη τάνκερ : Σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις αρχές

ΥΠΕΞ για κατάληψη τάνκερ : Σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις αρχές Το Υπουργείο …

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο ΠτΔ – Ενημερώνει για ΜΟΕ και τουρκικές προκλήσεις

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο ΠτΔ – Ενημερώνει για ΜΟΕ και τουρκικές προκλήσεις H Σύνοδος του …