Τσαβούσογλου για συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα: «Δεν έγινε σε εύκολο περιβάλλον»

Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν τις συνομιλίες για την υπογραφή μιας «συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας», δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την τριμερή συνάντηση με τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών στην Αττάλεια.

«Υπάρχουν πολλά θέματα που συζητούν η Ρωσία και η Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ουδετερότητας των Ουκρανών. Και η υπογραφή μιας συνολικής συνθήκης ειρήνης είναι επίσης στο τραπέζι», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τους Λαβρόφ και Κουλέμπα. Παράλληλα, τόνισε πως η Ουκρανία θέλει την Τουρκία σαν εγγυητή στην ειρηνευτική συνθήκη με τη Ρωσία.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε σε «εύκολο περιβάλλον» και «δεν πρέπει να αναμένεται ένα θαύμα από τέτοιες συναντήσεις».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί χωρίς κανένα εμπόδιο, ενώ πρόσθεσε πως η Ρωσία και η Ουκρανία συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε υπουργικό επίπεδο από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες συζήτησαν επίσης μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε ο Τσαβούσογλου.