Τσαβούσογλου: Απαίτηση των Τ/κ να παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα

Τσαβούσογλου; Όνειρο το «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελληνοκύπριων δημοσιογράφων στο Crans Montana, άσκησε έντονη κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώ αναφέρθηκε πως «είναι ένα όνειρο το “μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα”».

Ο Τσαβούσογλου είπε:

«Ήρθαμε με καλή θέληση. Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις κόκκινες γραμμές. Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρισμα. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι για αυτό. Για να επιτευχθεί λύση πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματα μας».

Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για αποχώρηση του τουρκικού στρατού, δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην Κύπρο, διότι αυτό είναι η απαίτηση των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν μπορεί να είναι καν όνειρο το θέμα ύπαρξης καταληκτικής ημερομηνίας για αποχώρηση του στρατού, προσθέτοντας ότι αν κάποιος ονειρεύεται κάτι τέτοιο, τότε πρέπει να ξυπνήσει.

Μπορούμε, είπε, να προσαρμόσουμε το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων, λέγοντας ότι το θέμα “μηδέν εγγυήσεις -μηδέν στρατός” δεν είναι θέση για εκκίνηση της συζήτησης ούτε για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους.

Πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών είναι σημαντικές, αλλά ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, όπως είπε, ήταν πολύ ξεκάθαροι σε κάθε συνάντηση ότι έχουν ακόμα περισσότερες ανησυχίες για την ασφάλεια.

Αντί, είπε ο Τσαβούσογλου, να κατηγορούμε γιατί έχουν αυτές τις ανησυχίες θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τις κατανοήσουμε.

Αναφερόμενος και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας πως «όσοι έθεσαν φαιδρές προτάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την ευθυγράμμιση της Τουρκίας».