Τσίπρας: Όλα κατακτήθηκαν με αγώνες

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβη στην πρώτη του, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δήλωση με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με την επισήμανση αλλά και υπενθύμιση ότι “τίποτα δεν χαρίστηκε στον λαό μας, όλα κατακτήθηκαν με αγώνες”

«Και όταν ένας λαός διεκδικεί, όση δύναμη και αν έχουν οι αντίπαλοί του, αν διεκδικεί και είναι αποφασισμένος και, κυρίως, έχει το δίκιο με το μέρος του, τότε όλα μπορεί να τα καταφέρει», συμπλήρωσε.

«Γιορτάζουμε σήμερα με περηφάνια την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Η Ελληνική Επανάσταση, πνευματικό τέκνο του Διαφωτισμού και των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης, απότοκο του μεγάλου ξεσηκωμού του λαού μας, όρισε το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο συγκροτήθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Ένα πλαίσιο που μας ορίζει, μας προστάζει, να διατηρούμε ως κόρη οφθαλμού την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού», κατέληξε στο πανηγυρικό μήνυμά του ο Πρωθυπουργός.

Το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει λόγο σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στην τελετή θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ο Ελληνισμός δίνει ενωμένος τον δικό του αγώνα και στέλνει το μηνυμα, για τις βασικές αξίες, του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης», δήλωσε ο κ Παυλόπουλος μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης. Είπε ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πάνω σ’ αυτές τις αρχές», και ευχήθηκε «του χρόνου ο λαός μας να ζει κάτω από καλύτερες συνθήκες και μακριά από τον εφιάλτη που τον θίγει βαθύτατα».

«Η διπλή γιορτή της Χριστιανοσύνης και της Εθνεγερσίας του 1821 εκπέμπει μηνύματα αρχών και ιδανικών, διδάγματα πίστης και εθνικής αυτοπεποίθησης. Στις δύσκολες μέρες που διατρέχουμε, δεν υπάρχει ούτε χρόνος για χάσιμο, ούτε χώρος για πειραματισμούς. Συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον αγώνα για σταθερότητα και ασφάλεια, για την οικονομική ανάταξη και κοινωνική συνοχή», αναφέρει στο δικό της μήνυμα για την σημερινή γιορτή η Νέα Δημοκρατία.

«Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου μας υπενθυμίζει την ανάγκη για εθνική ενότητα και αυτοσυνειδησία. Αυτός ο στόχος προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια, ακέραιη ιστορική μνήμη και υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Αντιθέτως υπονομεύεται από το δημαγωγικό ψεύδος, την επιλεκτική και αλλοιωμένη μνήμη, τις εθνικιστικές μεγαλοστομίες εσωτερικής κατανάλωσης. Ας αφιερώσουμε τη φετινή επέτειο στην περίσκεψη γύρω από αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, δια στόματος του ΓΓ του Δημήτρη Κουτσούμπα, με αφορμή τους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «για διαφημιστικές ανάγκες φοράει τη μάσκα του πατριώτη εθνικιστή, παρελαύνοντας “υπερήφανα” για να γιορτάσει τις νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις της».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «έχει δίκιο ο λαός μας όταν λέει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος», και προσθέτει ότι «οι εναγκαλισμοί του Έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, έρχονται για να μας θυμίσουν ότι η “ιερά συμμαχία” του Μέτερνιχ, που σήμερα παίρνει τη μορφή της ΕΕ και των τριών θεσμών, υπάρχουν για να καθυποτάσσουν τους εργάτες, τους λαούς, να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης».