Τσίπρας στο Υπουργικό: Η Ελλάδα γύρισε σελίδα!

Να αλλάξει την ατζέντα επιχείρησε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα μέλη του Υπουργικό Συμβουλίου, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και ο χρόνος πιέζει την οικονομία και τη χώρα. Ο πρωθυπουργός έδωσε τη δική του εικόνα υποστηρίζοντας ότι  η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα, η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε. Στο πλαίσιο αυτό , παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Περιγράφοντας τους βασικούς αυτούς στόχους, ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε τα εξής:

  1. Στροφή της παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
  2. Ενδυνάμωση της εξωστρέφειας επιχειρήσεων.
  3. Ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού.
  4. Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων δεν είναι μόνο υπόθεση των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων αλλά αφορά τους πάντες, μέχρι και τα υπουργεία που έχουν την εποπτεία της διοίκησης και του κοινωνικού τομέα, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην τεχνική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία άντεξε και ανέκαμψε και πως το αληθινό διακύβευμα δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.

Μπορεί κάποιοι στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα έχει κάνει τον σκοπό τους «παράφωνο», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τον σκοπό». Οπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στόχος πρέπει να είναι η σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες λέγοντας ότι:  «Χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, πρόσθεσε και επισήμανε ότι δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο και ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο τον χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο.Είπε, επί παραδείγματι, ότι η απελευθέρωση των απολύσεων είναι αντιμεταρρύθμιση και πως τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις αποτελούν την ατζέντα της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη. Για εμάς κοινωνική ευημερία είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το δικαίωμα όλων σε μια αξιοπρεπή και σταθερή εργασία και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος.» Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, παρά την κρίση η Ελλάδα παρέμεινε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και παρέμεινε όαση ασφάλειας και σταθερότητας παρά την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη γειτονιά μας. Τέλος ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι από το 2021 η Ελλάδα θα έχει αλλάξει επιστρέφοντας στην κανονικότητα.