Τσίπρας σε FT: ”Η Μέρκελ καταστρέφει την Ευρώπη”

Με συνέντευξή του στους Financial Times που αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύει νέα προσωπική επίθεση στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Μέρκελ καταστρέφει την Ευρώπη» είπε στους δημοσιογράφους που πήραν τη συνέντευξη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά και την παρουσία του στο Κόμο της Ιταλίας, ενίσχυσε την πεποίθησή του ότι η πολιτική της Μέρκελ συναντά ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα κυρίαρχους πολιτικούς κύκλους στην Ιταλία, που βλέπουν τη χώρα τους να αντιμετωπίζει εκ νέου την ύφεση, πιθανόν και τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι σε ένα από τα συντηρητικότερα forum της Ευρώπης δεν βρήκε και πολλούς απέναντι όταν είπε στον Μανουέλ Μπαρόζο που υπερασπίστηκε τα προγράμματα λιτότητας, ότι η πολιτική αυτή είναι απολύτως καταστροφική και «Φέρνει πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα του αντιευρωπαϊσμού».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είδε τον Μάριο Μόντι να υιοθετεί τις θέσεις του για την διαπλοκή του οικονομικού με το πολιτικό σύστημα της χώρας μας. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε σύμφωνα με την Κουμουνδούρου ότι ο Τσίπρας είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός από τον οποίο άκουσε ευθέως ότι κάποιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους, παρατήρηση-σύμφωνα με non paper του ΣΥΡΙΖΑ- «που εμπεριέχει σαφέστατες αιχμές απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση».

Χαμηλώνει τον πήχυ

Η Κουμουνδούρου, πάντως, μετά τη «χαμηλή πτήση» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, κατεβάζει τον πήχυ των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα το ερχόμενο Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο.

Το χαμήλωμα αυτό του πήχυ, μάλιστα, δεν αποκλείεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη, ενώ θα προηγηθούν αλλεπάλληλες συσκέψεις σήμερα και αύριο. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένει την κοστολόγηση του Προγράμματος κυρίως για τα κόκκινα δάνεια από ομάδα τραπεζικών, ενώ ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση στο περιθώριο του forum του Κόμο με ευρωπαίους τραπεζίτες για το θέμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις να μην εξαγγελθεί η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, αλλά η αναπλήρωση των κατώτατων συντάξεων με άλλον τρόπο και η σταδιακή αποκατάσταση των υπολοίπων συντάξεων. Μόνο απαρατήρητη άλλωστε δεν μπορεί να περάσει η φράση του Προέδρου του κόμματος κατά των μεγάλων ελλειμμάτων.