Τσίπρας σε Σαρκισιάν: Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις με το κεφάλι ψηλά

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε πριν από λίγο τον Αρμένιο Πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν.

Κατά την προσφώνηση του στην υποδοχή ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι  Ελλάδα και Αρμενία διατηρούν διαχρονικές σχέσεις είναι δύο χώρες που «ξέρουν από προσφυγιά γιατί έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις στο παρελθόν, ξεριζωμού, γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης».

«Kαι γεωγραφικά η απόσταση που μας χωρίζει είναι πολύ μεγάλη, συναισθηματικά η απόσταση είναι πάρα πολύ μικρή, σχεδόν δεν υπάρχει» τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει:

«Οι σχέσεις μας μέσα στους αιώνες έμειναν πολύ στενές και πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την ιστορικότητα των σχέσεων των δύο λαών μας, για να ανταποκριθούμε από κοινού στις προκλήσεις της νέας εποχής». Ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Σαρκισιάν και η δυνατότητα που θα έχουν να δουν διμερή θέματα μπορεί να συμβάλει στο να δημιουργηθεί ένα νέο ξεκίνημα στις παραδοσιακά στενές θερμές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς.

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της προσφυγικής κρίσης. Οι λαοί μας ξέρουν από προσφυγιά και έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις στο παρελθόν, ξεριζωμού, γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης, και γι’ αυτό βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού για να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που μας υπερβαίνει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα τηρηθεί η ανακωχή στη Συρία ώστε να σταματήσει αυτή η ροή των ανθρώπων» που, όπως επισήμανε, διωγμένοι και κατατρεγμένοι από τις εστίες τους ψάχνουν καταφύγιο για μια καλύτερη ζωή.

«Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες μας και οι λαοί μας αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις με το κεφάλι ψηλά, υπερασπιζόμενοι αξίες και σε αυτή την προσπάθεια πιστεύω οι χώρες μας θα είναι σύμμαχοι» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι για μια ακόμη φορά στη φίλη Ελλάδα» ανέφερε από την πλευρά του ο Αρμένιος πρόεδρος. «Οι σχέσεις μας ακολουθούν μια ανοδική πορεία και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, διότι επί χιλιετίες οι δυο λαοί μας προχώρησαν ο ένας στο πλευρό του άλλου, ακολούθησαν μια κοινή πορεία που εκδηλώθηκε στην πάροδο των ετών με ποικίλους τρόπους» επισήμανε και πρόσθεσε: «Πράγματι έχουμε περάσει από πολλές δοκιμασίες και σκοπός και στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε στο μέγιστο δυνατό τις διμερείς μας σχέσεις».

Ο κ. Σαρκισιάν, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι «υπήρξε ένα πλήγμα τόσο στην οικονομία της Ελλάδας όσο και την οικονομία της Αρμενίας». Ωστόσο, εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά του ότι «η κυβέρνησή σας, υπό την ηγεσία σας, θα βρει τρόπους να επιλύσει το οικονομικό ζήτημα όσο και το προσφυγικό ζήτημα», διότι, όπως σημείωσε, «η κυβέρνησή σας χαίρει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, μια εμπιστοσύνη επιβεβαιώθηκε δυο φορές δια εκλογών κι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Και από τα θετικά αποτελεέσματα βεβαίως θα επωφεληθούμε όλοι».