Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Θα σας πάρουν και τα κλειδιά από το…σπίτι σας!

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής υπερασπίστηκε τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές – αν και μίλησε μόνο για τα «αντίμετρα» και όχι για τα μέτρα… – και εστίασε τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτήρισε «ψευδοπροφήτη της καταστροφής». «Η πολιτική θέλει στρατηγική και μυαλό, όχι μόνο επικοινωνία, δεν έχει σημασία πόσο δυνατός είσαι στα μέσα ενημέρωσης» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «προσπάθησε να μας πείσει ότι παραλάβαμε τον παράδεισο το 2015 και φέραμε την κόλαση». Απηύθυνε μέχρι και εσωκομματικές προειδοποιήσεις στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας: «Εχετε παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού στους ακραίους της παράταξής σας αλλά μπορεί να χάσετε και το σπίτι»
Με ειρωνική διάθεση μίλησε για τη στάση της ΝΔ στα αντίμετρα της συμφωνίας λέγοντας «μου θυμίζετε ένα κουίζ που μας έβαζαν στο σχολείο, τι είναι πιο βαρύ ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι; Είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρίσκατε την σωστή απάντηση κύριε Μητσοτάκη». Όσο για την συζήτηση γύρω από τα πρωτογενή πλεονάσματα ο κ. Τσίπρας είπε πως πρόκειται για μια απλή αριθμητική που η ΝΔ προφανώς δεν καταλαβαίνει για να καταλήξει λέγοντας πως «στον γιο μου που πηγαίνει στην 1η δημοτικού θα την καταλάβει: 3,5 -1 +1 πόσο κάνει; 3,5%».
«Ή τα έχετε χάσει τελείως με το κλείσιμο της αξιολόγησης ή βρίσκετε σε πανικό, φέρεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλα, φοβάστε ότι θα έρθουν αποδείξεις και στις εξεταστικές επιτροπές και στα δικαστήρια» συνέχισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ..
Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, αλλά και της δευτερολογίας του, για να επιτεθεί στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για ταύτιση με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών. Θέλοντας παράλληλα να κλείσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ρώτησε τη ΝΔ: «Με ποια αξιοπιστία θα πάτε στις Ευρωεκλογές του 2019;» και συνέχισε: «Θα έχουν εφαρμοστεί όλα τα αντίμετρα που σήμερα τα λέτε αέρα κοπανιστό, το Μάη του 2019, στις ευρωεκλογές, θα διανύουμε ένα χρόνο εκτός μνημονίου. Θα βγούμε από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018».