Τσίπρας: Προστασία στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς θα προστατέψει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έδωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Θα προχωρήσουμε σε διάκριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, από εκείνους που έχουν αγροτικά εισοδήματα, αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θα διεκδικήσουμε στη διαπραγμάτευση, οι κατά κύριο επάγγελμα να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 13% και προκαταβολή φόρου στο 50%» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μίλησε επίσης για «δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών και εφαρμογή καλών πρακτικών, ώστε η νέα γενιά να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας» τονίζοντας ότι «στόχος είναι η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας και παραγόμενο προϊόν υψηλής ποιότητας».

Όσον αφορά στους νέους αγρότες, θα επιχειρηθεί να εξασφαλιστεί επιπλέον μείωση κατά 30% στον φορολογικό συντελεστή και στην προκαταβολή του φόρου.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και παρεμβάσεις εκτός του πλαισίου διαπραγμάτευσης:

*Θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής και συνεργατικής οργάνωσης (συνεταιρισμούς). Τις επόμενες ημέρες τίθεται σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου.

*Αμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους 2,4 δισ. ετησίως με την ενεργοποίηση δημόσιων λειτουργών, αναδιοργάνωση και απογραφειοποίηση διαδικασιών. Θα ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των βοσκίσιμων γαιών.
αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά.

*Εντατικοποίηση ελέγχων για φοροδιαφυγή- φοροαποφυγή- ελληνοποιήσεις, παράνομα κυκλώματα, με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων

*Ενίσχυση της αλιείας μέσω του ΕΠΑΛ.

*Αναφέρθηκε επίσης στο αγροτικό πρόγραμμα έως το 2020 με αξιοποίηση τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ και τη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας.

«Στόχος είναι να εκχωρήσουμε πόρους και αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, σε ποσοστό άνω του 30%, των πόρων του Προγράμματος, για την ανάπτυξή του», συνέχισε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα «όπλα» αυτού του προγράμματος: Γνώση, κατάρτιση, καινοτομία και δικτύωση.

«Όλα αυτά απαιτούν σχέδιο, οργάνωση, παρακολούθηση, ικανότητες και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες. Θα προσπαθήσουμε για όλα τα άλλα, όμως η πολιτική μας βούληση είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε τη συνέργεια των αγροτών: «Τώρα είναι η ώρα της σποράς. Θα έρθει και η περίοδος του θερισμού» κατέληξε.

Μας δίνετε δύναμη με την παρουσία σας, είπε προς τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε πως πρέπει να «δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φορολογική αφαίμαξη», ενώ τόνισε: «κινδυνεύουμε να χάσουμε επιδοτήσεις».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε πως ο αγροτικός κόσμος έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση και πως στόχος είναι να διευρυνθούν τα στενά όρια της συμφωνίας που έρχεται με τους εταίρους.

«Η συμφωνία έχει αγκάθια»

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι η επίτευξη της συμφωνίας θα βάλει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα.

Αναγνώρισε όμως ότι η συμφωνία έχει αγκάθια, καθώς «είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιούμε πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας»

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως είναι μέλημα της κυβέρνησης η αντιστάθμιση αυτών των πολιτικών με αντίρροπα μέτρα, που θα βοηθήσουν στην δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, ειδικά στους αγρότες, όπως τόνισε.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε δρόμους ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχουν και να κάνουμε το παν για να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, για να εξασφαλίσουν όλες οι κοινωνικές ομάδες τα εισοδήματά τους, μέσω αναδιανομής του εισοδήματος όμως».

«Δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη. Βρισκόμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης συμφωνίας με τους θεσμούς, που έγιναν τέσσερις από τρεις, και θα επιδιώξουμε να γίνουν περισσότεροι» τόνισε.

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι αγρότες της Β.Ελλάδας

Την ίδια ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα «σκληρά»-όπως τα χαρακτηρίζουν-φορολογικά μέτρα που προωθούνται.

Συγκεκριμένα, στις 11 Αυγούστου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενώ στις 25 Αυγούστου, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων προγραμματίζει παναγροτικό, πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Εντός της επόμενης εβδομάδας, θα διεξαχθούν συνεδριάσεις σε τοπικό επίπεδο και κάθε νομός στη Β. Ελλάδα θα καταρτίσει το δικό του πλάνο κινητοποιήσεων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας Γιάννης Κιτσουκάκης ανέφερε, ωστόσο, ότι «όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή», επισημαίνοντας πως «όλοι παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Στο μεταξύ, σε πολύωρη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στην Ξάνθη αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διατυπώθηκαν διαφωνίες ως προς τον τρόπο αντίδρασης στα φορολογικά μέτρα που προωθούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Κιτσουκάκη, οι περισσότεροι βορειοελλαδίτες αγρότες/κτηνοτρόφοι επιθυμούν την κάθοδο στην Αθήνα για δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχουν, ωστόσο, κι εκείνοι που κρατούν μεν χαμηλούς τόνους, αλλά δηλώνουν έτοιμοι να αντιδράσουν άμεσα σε περίπτωση που δεν γίνουν οι μικρές, όπως τονίζουν, αλλαγές που ζητούν στο φορολογικό.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, η πλειοψηφία των αγροτών/κτηνοτρόφων δεν αντιτίθενται στη φορολόγησή τους, αλλά ζητούν «κάποιες μικρές αλλαγές» προκειμένου να επιβιώσουν.

Οι αλλαγές αυτές είναι: κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος, θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 7000-8000 ευρώ και διατήρηση του ΟΓΑ στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή να μην αυξηθεί το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν οι παραγωγοί.