Τσίπρας προς Τουρκία: Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο

Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την τριμερή στο Ισραήλ, ζήτησε από τη Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο: «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της».

Είπε επίσης ότι τόνισε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ «την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού».

Οι δύο πρωθυπουργοί συζητήσαν «για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη, που θα δώσει την ευκαιρία για συνέργειες ισραηλινών νεοφυών επιχειρήσεων με ελληνικές, αλλά και για επιχειρήσεις από τα Βαλκάνια» όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

«Για το Μεσανατολικό, επανέλαβα τη προσήλωση της Ελλάδας στην επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα εξασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Τόνισα τη στήριξή μας στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, στη βάση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Συνομιλήσαμε ειδικά για τις εξελίξεις στην Συρία, την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση και τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας και του Ιράν στη χώρα. Συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας και της ανταλλαγής πληροφοριών για τις εξελίξεις» σημείωσε.