Τσίπρας: Προειδοποίησε με βέτο την ΕΕ – Δεν θα δεχθούμε την μετατροπή της Ελλάδας σε μια μόνιμη αποθήκη ψυχών

Μιλώντας στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε απογοητευτική τη μέχρι τώρα διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι κάποιοι δεν κατανοούν πως ή οι κανόνες θα είναι κοινοί για όλους, ή δεν θα υπάρχουν κανόνες, πως ή οι συμφωνίες θα τηρούνται από όλους, ή δεν θα υπάρχουν συμφωνίες. “Είναι ντροπή για την Ευρώπη, να παίρνονται αποφάσεις σε συνόδους κορυφής και να ακυρώνονται από επικεφαλής της Αστυνομίας, μερικών κρατών” τόνισε και είπε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός, μια χώρα με μεγάλη ιστορία στην ΕΕ, η Αυστρία, να καλεί σε “παρασυσκέψεις χωρίς την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών”.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και είπε δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα γίνουν δεκτά. Η Ελλάδα, δεν θα συναινέσει σε καμία συμφωνία, από εδώ και πέρα, αν δεν κατοχυρωθεί ο διαμερισμός των βαρών και της ευθύνης αναλογικά στην ΕΕ, συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως “δεν θα δεχθούμε την μετατροπή της Ελλάδας σε μια μόνιμη αποθήκη ψυχών’“.

“Μιλώντας με γλώσσα όχι σκληρή, αλλά υπεύθυνη, θα πω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από όλους υπεύθυνη συμπεριφορά, όπως υπεύθυνα συμπεριφέρεται και η ίδια” είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα απαιτήσει την άμεση εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν.

Ανέφερε πως θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν από την Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, γιατί χρειάζεται η μέγιστη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ώστε να διαμορφωθεί κοινή θέση βάσει της οποίας η Ελλάδα θα ζητήσει υποχρεωτική εφαρμογή του relocation και resettlement από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και το περιστατικό στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό κάνοντας λόγο για ανατριχιαστικό γεγονός και λέγοντας ότι “μιμητές της Κου Κλουξ Κλαν έκαναν την αθλιότερη των πράξεων”. “Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ένα ανατριχιαστικό γεγονός που συνέβη από κάποιους αρρωστημένους εγκέφαλους, μιμητές της Κου Κλουξ Κλαν, που έκαναν την αθλιότερη των πράξεων στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων που έχει στηθεί στο Σχιστό. Και μάλιστα στο όνομα χριστιανικών ιδεωδών” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

“Έβαλαν δίπλα σε αυτό το φρικιαστικό σύμβολο του κομμένου κεφαλιού γουρουνιού τον Σταυρό. Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι, επικαλούνται τη θρησκεία και την πατρίδα και σας καλώ να τους καταδικάσουμε διότι δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται ούτε τη θρησκεία ούτε την πατρίδα. Οι πατριδοκάπηλοι. Ο πυρήνας του χριστιανισμού είναι η αγάπη προς το συνάνθρωπο και η πατρίδα είναι μία πατρίδα που έχει υποφέρει από προσφυγιά, από μετανάστευση και ξέρει από ξεριζωμό”.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Καταρχήν, αναφερόμενος στην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, είπε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν δικαιώματα, και επισήμανε ότι τα κίνητρα της εισαγγελέως, αφορούσαν στην τήρηση της νομιμότητας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε τέτοιες συνθήκες με πολίτες να κινητοποιούνται “οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί” και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πειθώ. Από την άλλη, τόνισε ότι “όταν κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και απειλούν με κλείσιμο συνόρων, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας”, αναφερόμενος, ευθέως, όπως τόνισε, στον Προμαχώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι κάθε αγώνας πρέπει να έχει μαζί του το κοινωνικό σύνολο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας και οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να είναι εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.

Παράλληλα, κάλεσε, τους αγρότες σε συνέχιση του διαλόγου και είπε ότι στη συνάντηση που είχαν τους κατέθεσε 25 προτάσεις. Αύριο, όπως επιβεβαίωσε, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία αγροτώναπό το μπλόκο της Νίκαιας.

Αν δεν επανεκκινήσουμε την οικονομία και δεν αυξήσουμε την παραγωγή δεν θα βγούμε από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως γι αυτό ο αγροτικός τομές πρέπει να είναι προτεραιότητα μας. Επίσης, αναφέρθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που κάνουν οι αγρότες και στη πρόταση που κατέθεσε για να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η οικονομική στενότητα.

Δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα υψηλά εισοδήματα των αγροτών που είναι στο 5%, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι θα προστατέψουμε το 95% των αγροτών με τα χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης, αναφέρθηκε στα επεισόδια μεταξύ αγροτών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι στήνονται παραστάσεις από μερίδα αγροτών προσκαλώντας τις κάμερες. Οι βουλευτές δεν είναι λαμόγια, ούτε δέχονται απειλές και εκβιασμούς , σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “ξεκινάμε τη διοικητική μεταρρύθμιση με ένα νομοσχέδιο-τομή, ώστε να σταθεί το ελληνικό κράτος στα πόδια του”.

Εισάγεται ένα νέο σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών. Στόχος μας είναι να φέρουμε το ΑΣΕΠ παντού, σε κάθε θέση, είπε και εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας ότι δεν έχει απαντήσει για το ποιο ήταν το μεγάλο όραμα του όταν αποφάσισε σε μία νύχτα την αλλαγή διευθυντών. Επίσης τον κατηγόρησε επειδή απουσιάζει από τη βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είχα συνηθίσει να βλέπω τους πρωθυπουργούς να απουσιάζουν τώρα απουσιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ηγεσία της ΝΔ προτιμά να σιωπήσει για άλλη μια φορά που αφορά στο μέλλον του τόπου”.