Τσίπρας: Προανήγγειλε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανακουφιστικά μέτρα

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε άμεσα ανακουφιστικά μέτρα και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρωθυπουργός , “για να το ακούσει και να το χωνέψει η αξιωματική αντιπολίτευση”, όπως ανέφερε, σημείωσε ότι «τα Μνημόνια τέλειωσαν ουσιαστικά και τυπικά».

Πρόσθεσε ότι μετά και τις αποφάσεις των Κοινοβουλίων των Ευρωπαϊκών Κρατών που απαιτούνταν ώστε να επικυρωθεί η καταρχήν συμφωνία του Euroworking Group της 20 Φεβρουαρίου, έκλεισε ένας πρώτος κύκλος «σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης».

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού, και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα αναλάβει συγκεκριμένες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για να υλοποιήσει μια σειρά από προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Στο πρώτο νομοσχέδιο που είπε ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, πρόσθεσε, θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία.

Ανακοίνωσε ακόμα «την άμεση ανακούφιση πριν απ’ όλα των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής».

Θα κατατεθεί τάχιστα, είπε ο κ. Τσίπρας, νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και ρύθμιση για τις οφειλές προς τ’ ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Επίσης, με άλλη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα θα υλοποιηθεί, είπε ο Πρωθυπουργός, η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή, διευκρίνισε, θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, όπως από το πρωί έγινε γνωστό από κυβερνητικούς κύκλους, θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την επανίδρυση και επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με την πρόσληψη όσων εκ των απολυμένων τον Ιούνιο του 2013 «επιθυμούν να επιστρέψουν».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα και στην υλοποίηση άλλων στόχων όπως είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και η «αποτελεσματική αντιμετώπιση θεσμική, πολιτική και ποινική της διαφθοράς».

Και προανήγγειλε «σαρωτική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσίπρας στην απόφαση σήμερα της κυβέρνησης, διά του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» ,στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Η ανάκληση αυτή, είπε, κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν, προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις.

«Σκοπός μας είναι με αυτή μας την κίνηση να προασπίσουμε, με τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο Πρωθυπουργός, για να καταλήξει λέγοντας:

«Για την κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν. Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι μέσα και έξω από τη χώρα».

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνησή του θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, ώστε «να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό».