Τσίπρας – Ολάντ συμφώνησαν ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι κατέληξαν στην  κοινή εκτίμηση ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα περίπου και κατά ένα μέρος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ είχαν συνομιλία τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία των συμβούλων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε πλήρη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η δήλωση οτι «πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση την ερχόμενη εβδομάδα» χαρακτηρίζεται από ορισμένους κύκλους συβιλλική, καθώς έχει πολλαπλές αναγνώσεις.

Από την πλευρά του πάντως ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στο Γάλλο Πρόεδρο, ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση, θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, εάν οι διαφωνίες των θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις. Κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός, εισάγοντας στην εξίσωση και την γεωπολιτική χροιά τυχόν νέων καθυστερήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ.

Ο Φρανσουά Ολάντ αποχαιρέτησε με θερμό εναγκαλισμό τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον συνόδευσε έως το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί  στο Στρασβούργο, όπου θα έχει συνάντηση και γεύμα το μεσημέρι, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.