Τσίπρας: Μόνο με λύση στο χρέος θα εφαρμόσουμε τα μέτρα

Τα χαρτιά του άνοιξε σήμερα ο πρωθυπουγός Αλέξης Τσίπρας λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μιλώντας σε ένα κομματικό ακροατήριο, όπως αυτό της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα τόσο στους δανειστές όσο και στο εσωτερικό της χώρας ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο εαν υπάρξει παράλληλη λύση για το χρέος της χώρας θα υλοποιηθούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Μάλτα. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τόσο το ΔΝΤ όσο και τους Εταίρους γιατί στην ουσία έβαλαν στη μέση της σύγκρουσής τους την Ελλάδα , αλλά και κάποιους στο εσωτερικό που δεν ήθελαν λύση, και τόνισε: «Αντιμετωπίσαμε σοβαρές δυσκολίες στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης λόγω των έντονων διαφωνιών μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Οι διαφωνίες αφορούσαν κυρίως την πορεία της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος. Η διαπραγμάτευση δεν έχει να κάνει μόνο με όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο αλλά με μια συνολική λύση που περιλαμβάνει την ατζέντα της β’ αξιολόγησης αλλά και τα μέτρα για το χρέος που θα εξασφαλίσουν πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.» Σύμφωνα με τον Τσίπρα η διαπραγμάτευση οδηγούσε είτε σε παράλογες απαιτήσεις ή κωλυσιεργίες. Η προοπτική του «τέλους» είναι κάτι που δυσαρεστεί κάποιους τόσο έξω όσο και μέσα στη χώρα.

«Δεν αναλάβαμε την βαριά ευθύνη για να γίνουμε διαχειριστές της καταστροφής αλλά για να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της, να τη βγάλουμε από τα προγράμματα επιτροπείας. Γι’ αυτό παλεύουμε με νίκες και συμβιβασμούς αλλά και όραμα», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι: «Δεν θέλουμε το σημείο εξόδου από την κρίση να σημάνει την αρχή μιας άλλης κρίσης. Επιλέξαμε να κρατήσουμε στάση που δεν θα επιτρέπει την νακροθέτηση της εξόδου από το πρόγραμμα. Η Μάλτα δικαίωσε την απόφασή μας αυτή. Οι αποφάσεις δεν δημιουργούν μόνο προϋποθέσεις να κλείσει η διαπραγμάτευση αλλά καθίσταται ορατός ο ορίζοντας εξόδου από το πρόγραμμα, από την επιτροπεία.»
Αναφερόμενος στα κέρδη και τις ζημιές της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέσα στη συμφωνία υπάρψουν μέτρα που δεν τα επέλεγε ποτέ η κυβέρνηση, αλλά ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού και πρόσθεσε:. «Ωστόσο ο συμβιβασμός είναι στα ισοδύναμα μέτρα που θα δημιουργούν μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο και θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα. Αφορούν τη δημιουργία δομών κοινωνικού κράτους που δεν υπάρχει. Μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας και της στήριξης των νέων.

Επιπλέον καταφέραμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα, με την επαναφορά των εργασιακών διαπραγματεύσεων, με την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Αποκρούστηκαν πιέσεις για θεσμοθέτηση lock out και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.» Τέλος αναφερόμενος στην επόμενη μάχη που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είπε ότι είναι κρίσιμο η συμφωνία για τα πλεονάσματα να είναι τέτοια που να μην διαιωνίζουν τη λιτότητα, χαρακτηρίζοντας την απαίτηση για υψηλά πλεονάσματα για μια δεκαετία , άτοπη.