Τσίπρας: Θα φτάσουμε στη συμφωνία παρά τις τρικλοποδιές που μας βάζουν στο και πέντε

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του στο υπουργείο Υποδομών, εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν να βάλουν και 5 στο δρόμο μας, είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτή την συμφωνία που θα θέσει ένα οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα».

Συνεχίζοντας σημείωσε  με νόημα πως «κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί».

Ωστόσο, όπως είπε, «όσοι έχουν κρυφό πόθο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη με αφορμή την Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρουν, η Ελλάδα δεν θα δώσει αφορμή, θα διαψευστούν».

Αναφορικά με τα όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «συγκρούστηκε η συντηρητική αντίληψη της Ευρώπης με τον προοδευτισμό».

«Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρας και από κει και πέρα θα είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε τις διαδικασίες ανοικοδόμησης», καθώς και τις «προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως «θα δώσουμε τη μάχη να ανατρέψουμε όλα όσα έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση», εξηγώντας πως «όλες αυτές οι παθογένειες δεν αντιμετωπίστηκαν τα 5 χρόνια των προγραμμάτων», καθώς «τα βάρη της κρίσης φορτώθηκαν στους μισθωτούς και συνταξιούχους».

«Η κατεύθυνσή μας είναι να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επανερχόμενος στη στάση της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους σημερινούς συσχετισμούς στην Ευρωζώνη», αν και «δεν παρεκκλίνουμε από τον προσανατολισμό μας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα τελευταία 5 χρόνια διευρύνθηκε η διαφθορά στην Ελλάδα και πως οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στις δύο παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, την Ιόνια οδό και τον Ε-65, έγιναν σε συνθήκες εγκλωβισμού και ομηρίας του ελληνικού δημοσίου, από τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σταδιακή ανατροπή της νοσηρής κατάστασης, υπό το δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις. Ποτέ δεν υλοποιούνταν έργα χρήσιμα για τον ελληνικό λαό, αλλά μόνον για την εξυπηρέτηση συμφερόντων

Με το νομοσχέδιο του υπ. υποδομών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, δημιουργείται κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, καθίσταται υποχρεωτική η σύνταξη μελέτης εφαρμογής για όλα τα έργα – με πραγματικούς προϋπολογισμούς, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες θα καθοριστούν ελάχιστες προϋποθέσεις, για στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό και υποδομές, ενώ αλλάζει το σύστημα δημοπράτησης, μελέτης και κατασκευής των έργων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, υπεισέρχονται 8 αλλαγές για διαφάνεια στα δημόσια έργα και πάταξη της διαπλοκής. Για κάθε 100 ευρώ δημόσιων υποδομών, είπε, θα εισρέουν 55 ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Τόνισε επίσης ότι «έχουμε υπαλλήλους-“διαμάντια” που υπηρετούν για ελάχιστα χρήματα το δημόσιο συμφέρον», αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες υγιείς, που ασκούν έργο με αξιοπρέπεια και διαφάνεια. Στόχος, τόνισε ο κ. Τσίπρας είναι να συντάξουμε ένα νέο κώδικα αξιών που ζητάει η ελληνική κοινωνία.

Η στρατηγική της κυβέρνησης για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις υποδομές

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις υποδομές, με τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο επίκεντρο της. Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες 5 μέρες θα δοθεί προς διαβούλευση σχέδιο νόμου που θα αλλάζει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων και το οποίο θα δίνει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης.

Οι τρεις άξονες του νομοσχεδίου είναι:

α) η δημιουργία δομής στρατηγικού σχεδιασμού και δημοσίων υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται στο υπουργείο νέα Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Δημοσίων Υποδομών, ενώ έχει ήδη συσταθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης επιτροπή συντονισμού ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων.

β) Θεσμικές αλλαγές δημοσίων υποδομών.

γ) Αλλαγές στο σύστημα δημοπράτησης των δημόσιων έργων και εκτέλεσης των έργων. Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα δημιουργηθεί κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, αλλά και καθορισμός σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα των απαραίτητων προϋποθέσεων διαχείρισης των έργων. Οι επιτροπές δημοπράτησης θα ορίζονται με ηλεκτρονική κλήρωση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι χωρίς μεγάλα λόγια και φαντασιώσεις απόδρασης από την πραγματικότητα, αλλά με αποφασιστικότητα και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό «θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση αναπτύσσοντας τις παραγωγικές μας δυνάμεις και μειώνοντας τα βάρη των συμφωνιών, με στόχο να συντάξουμε έναν νέο κώδικα αξιών που ζητά η ελληνική κοινωνία και που μέχρι σήμερα αρνούνταν οι δυνάμεις της συντήρησης και των συμφερόντων».