Τσίπρας: Εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως τις 23 Μαρτίου

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ε.Ε. έκρουσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Τζόζεφ Μούσκατ.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η 60ή επέτειος από τη Συνθήκη της Ρώμης βρίσκει την Ευρώπη απέναντι σε μεγάλους κινδύνους, όπως ο ευρωσκεπτικισμός, ο οποίος, εν πολλοίς, οφείλεται στο ότι η ΕΕ έπαψε να είναι ελκυστική απέναντι στους πολίτες, λόγω των πολιτικών σκληρής λιτότητας.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα και οι πολίτες δεν αισθάνονται, ότι συμμετέχουν στις πολιτικές εξελίξεις, επισήμανε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι αν δεν το λάβουμε υπόψη μας θα μείνουμε να παρακολουθούμε απλά τις εξελίξεις και τις δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού να παίρνουν το προβάδισμα. Η επέτειος δεν πρέπει να είναι επετειακή, αλλά επέτειος αναστοχασμού και επαναπροσδιορισμού της κατεύθυνσης που θα κάνει και πάλι το ευρωπαϊκό όραμα ελκυστικό στους πολίτες, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ανεργία, συρρίκνωση εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων, και υπογράμμισε ότι απειλούνται οι κοινές αξίες μας από την άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και ανασφάλειας.
Η Ε.Ε. είναι το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει, εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας, στους δείκτες και τους αριθμούς, και σε μία πολιτική εξαιρέσεων από το κοινωνικό κεκτημένο, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Όσον αφορά στις εξελίξεις μετά το Eurοgroup της 20ης Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βρισκόμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 23 Μαρτίου, εργαζόμαστε σκληρά ώστε στις 23 του Μάρτη να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο πρωθυπουργός της Μάλτας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε σημαντική πρόοδο, και πολλοί συνάδελφοι στην Ευρώπη συμμερίζονται ότι με τη σημερινή κυβέρνηση γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να γίνουν τα πράγματα σωστά. Παράλληλα, ο Τζόζεφ Μούσκατ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει κοινωνικός πυλώνας ως αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος της ΕΕ και σημείωσε ότι «στην Ελλάδα βρήκα κάποιον που συμμερίζεται απόλυτα την άποψή μου».
Ο κ. Μουσκάτ πρόσθεσε ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που έχουν άλλες πολιτικές απόψεις και πρέπει να τους πείσουμε. Μπορεί να υπάρξει και συμμαχία προθύμων που θέλουν να προχωρήσουν, ώστε να υπάρξει ένα πραγματικό όραμα για καλύτερες κοινωνικές συνθήκες και λιγότερη ανεργία, υπογράμμισε.