Τσίπρας: Εγώ έδωσα εντολή για plan B – Ο Βαρουφάκης δεν είναι λαμόγιο

Ναι, είχα δώσει προσωπικά εντολή στον Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ομάδα εργασίας για σχέδιο άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, όμως, η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο εξόδου από το ευρώ και ποτέ δεν επεξεργάστηκε τέτοιο σχέδιο. «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης είχαμε και οφείλαμε να έχουμε» τόνισε.

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά ξέσπασε στη Βουλή, ενώ σε αυτή παρενέβησαν με φωνές η Άννα Βαγενά του ΣΥΡΙΖΑ και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος του ΠΑΣΟΚ.

Στη δευτερολογία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «ηπλειοψηφία που έχει δημιουργηθεί σηκώνει τα βάρη τα δικά σας. Είστε όμηρος των συνιστωσών σας», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συνεχίζει να μιλάει στη Βουλή όπως στην Κεντρική Επιτροπή. Μάλιστα αναφορικά με το σχέδιο Βαρουφάκη η κ. Γεννηματά ζήτησε απαντήσεις γιατί ήταν κρυφό το σχέδιο και γιατί – αν ήταν ένα αμυντικό σχέδιο – ο κ. Βαρουφάκης στην τηλεδιάσκεψη με το fund είπε ότι θα το διαψεύσει αν διαρρεύσει. Μάλιστα η κ. Γεννηματά είπε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στελέχη του στη δικαιοσύνη, αλλά σήμερα οι συνεργάτες τους βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Άννα Βαγενά παρενέβη τότε φωνάζοντας ότι δεν αντέχει άλλο να ακούει…

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε τον Γ. Βαρουφάκη, είπε ότι μπορεί να έχει κάνει λάθη και δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα, ότι κάνει διακοπές στην Αίγινα «αλλά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο, ότι έφαγε τα λεφτά. Δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως έκανε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Μας κατηγορείτε ότι είχαμε μυστικό σχέδιο, σε μυστικά μπουντρούμια για έξοδο από το ευρώ. Τότε γιατί δεν το εφαρμόσαμε; Λέγατε το δημοψήφισμα είναι ναι η όχι στο ευρώ, τότε με 63% γιατί δεν βγήκαμε από το ευρω;

Καταλαβαίνετε τι σαχλαμάρες λέτε;

Η ιδέα για μια βάση δεδομένων για να συμψηφίζουν οφειλές οι πολίτες είναι μυστικό και σατανικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ; Μα αυτό το σχέδιο είναι κρίσιμο για το ευρώ. Είτε σε δύσκολη είτε σε κανονική φάση είναι η χώρα

Αυτό είναι το ύποπτο σχέδιο εξόδου; Μας φέρατε εδώ για αστείο λόγο.

Αυτό το σχέδιο να το φέρουμε μαζί και να το ψηφίσουμε».